Csernobil

2020.04.27. 13:48

A borzongató jelen

Szomorú aktualitása van Vujity Tvrtko Csak Csernobil című dokumentumfilmjének.

Vujity Tvrtko, Varga Dezső és Varga Zsolt

Forrás: AHMAGAZIN.HU

Harmincnégy éve, 1986. április 26-án történt a csernobili atomerőmű-robbanás – a tragédia áldozatainak számát még ma sem lehet pontosan tudni. Csernobil most nemcsak az évforduló miatt került be a hírekbe: az erőmű övezetében kialakult erdőtűz miatt a napokban ismét sokat beszéltek a katasztrófáról. A Nyírmadán élő dr. Szöllősy Tibor orvosként egy hónapon át dolgozott a csernobili atomkatasztrófa helyszínén 1986-ban. Erről szól az 1999-ben megjelent regénye: A kígyó önmagába mar. – Ez a katasztrófa egy társadalmi rend felbomlásának első, igen drámai, sok áldozatot követelő előszele volt – nyilatkozta a könyvbemutatón. Szepesi Attila ezt írta a regényről: „A kitűnő, dokumentumértékű munka azt mondja el, hogy a világvége, melyet annyi nagy szellem megjósolt, és rémülettel tekintett bekövetkezte elé, már nem jövendő többé, hanem borzongató jelen.”

Vujity Tvtrko dokumentumfilmjében is megszólalt dr. Szöllősy Tibor, a Csak Csernobil című alkotás elkészítésében jelentős részt vállalt a mátészalkai Varga Dezső és Varga Zsolt is.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában