koronavírus

2020.04.25. 20:00

A csúcs felé tart a járvány

Romániában tízezer feletti a koronavírussal fertőzöttek száma.

Fotó: MTI, EPA

– Úgy fest, csak nagyon lassan térhet vissza az élet Romániában, ahol még jó sokáig kötelező lesz a védőmaszk viselése minden zárt nyilvános helyen és a tömegközlekedési eszközökön. Május 15-étől valószínűleg lakhelyelhagyási nyilatkozat és munkahelyi igazolás nélkül mehetnek majd oda, ahová szeretnének az emberek, de addig is kijárási tilalom van érvényben – osztotta meg lapunkkal a szomszédos ország híreit Szabó Kinga, a Szatmári Friss Újság újságírója.

Hiányos gazdaságmentés

– Szatmár megyében hivatalosan 53 igazoltan koronavírus-fertőzött személyt tartottak nyilván április 24-én, pénteken. Az egészségügyi szakemberek szerint szükséges lenne nagyobb tömegeket tesztelni, amihez gépekre lenne szükség. Április végén két új tesztgép érkezik a Szatmár megyei kórházba (ahol koronavírus-tesztelő pont működik, szerk.) egy üzletember felajánlásából, így a megyében sem lesz akadálya a tömeges tesztelésnek – mondta el az újságíró.

Március végén a román egészségügyi miniszter, Victor Costache lemondott, mert nem szervezte meg időben a járványkórházak ellátását védőfelszereléssel.

Több mint száz egészségügyi dolgozó fertőződött meg, kórházi részlegek kerültek karantén alá.

Ezután rohamtempóban mérték fel a hiányosságokat a kórházakban, jelenleg, ahogyan a beszerzési piac megengedi, érkeznek a védőeszközök, és igyekeznek igazságosan szétosztani a kórházak, szociális intézmények és a rendvédelmi területen dolgozók között.

– A magyarországi adomány is jókor jött a napokban, minden felajánlást hálásan megköszönnek az intézmények. Itt, Szatmár megyében folyamatosan odafigyelnek a védőeszközök, takarítószerek utánpótlására, a héten felületi és kézfertőtlenítőket kaptak az ellátóhelyek – tette hozzá Szabó Kinga.

Jön majd a feketeleves

Az újságíró azzal folytatta: lehet, hogy a vírusgörbe ellaposodik néhány héten belül, de azután jön a „feketeleves”. Hogy mennyien szorultak ki a munkaerőpiacról, egyelőre nem ismert.

– A román kormány gazdasági mentőcsomagja készül, ám annak elemeit részletesen ez idáig nem jelentették be. Várhatóan adókedvezményeket kapnak a vállalkozások, a magánszemélyek bértámogatást, a helyi adók befizetésére haladékot, viszont nincs hitelmoratórium. Elképzelhető, hogy nem látja pontosan a kormány, miből fedezi majd a gazdasági mentőcsomagot, azért nem tesz bejelentéseket.

– A feszültségek viszont fokozódnak, főként azokban a közösségekben, ahol a szegénységből még lejjebb csúsznak az emberek. A munkavállalók többsége az átmeneti üzemleállások vagy a munkaidő-csökkentés ellenére fizetésük 75 százalékát megkapják. Azok viszont, akik alkalmi munkából élnek, minden bevételi forrástól elestek, napszámba sem tudnak járni.

A probléma a roma közösségekben robbant ki a héten, Brassóban, Bukarest környékén voltak atrocitások.

Borulnak a háromnegyedrészt megkezdett EU-s finanszírozású pályázatok is, kényszerpihenőre kerültek a projektek.

Érvágás az idegenforgalomban a hirtelen leállás, a falusi turizmusban a tavaszi foglalásoktól elestek a szállás­adók, a nyár bizonytalan, holott az elmúlt években kezdett szépen fejlődni ez az ágazat – sorolta a nehézségeket az újságíró, aki szerint akinek működőképes a munkahelye, bejár dolgozni, legalább a megszokott életritmusából nem esett ki, viszont nincs garancia arra, hogy minden a régi mederben folyik majd tovább. Sokan maradnak otthon a távoktatásban tanuló gyerekekkel, a családok energiáit felőrli a megnehezített életvitel.

Összetartó közösség

– Az emberek segítő kezet nyújtanak egymásnak, a magyar közösség összetartó.

S hogy a bezártság valamelyest elviselhető legyen, a Harag György Társulat színészei online előadásaikkal betöltik azt az űrt, ami most az elmaradt szabadidős és kulturális programok miatt tátong. Búcsút inthetnek a szatmárnémetiek a nyári nagyrendezvényeknek is: a májusi városnapoknak, elmarad az RMDSZ családi hétvégéje, és kétséges, hogy a régió legnagyobb egyhetes programsorozatát, a Partiumi Magyar Napokat augusztusban megtarthatják – tudtuk meg Szabó Kingától.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában