A Kelet kérdez

2020.04.24. 11:06

A társasházakról kérdeztük az Operatív Törzset

Az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján többek között lapunk kérdésére is válaszoltak.

Budapest, 2020. április 22. A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifõorvos a koronavírus-fertõzés elleni védekezésért felelõs operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én. Továbbra is zajlik az idõsotthonok ellenõrzése a koronavírussal összefüggésben; kiemelten vizsgálják az egészségügyi ellátást, a dolgozók felkészültségét - mondta a tisztifõorvos. MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Forrás: Illusztráció - MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

A Kelet-Magyarország kérdésére is válaszolt az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján dr. Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos kiemelte, nem volt még szükség arra, hogy egy teljes társasházat lezárjanak a koronavírus miatt, a társasházakat nem kötelezik semmire, csak személyekről dönt és intézkedik a hatóság. Az érvényben lévő protokollról elmondta: amennyiben lakik a társasházban olyan személy, aki megfertőződött, de nincsenek tünetei, és megfelelő egészségi állapotban van, annak az ajtajára egy piros színű matricát ragaszt a hatóság.

Cetli az ajtón Dr. Müller Cecília lapunknak adott válaszában hozzátette, létezik egy sárga színű cetli is, melyet a társasház bejárati ajtajára ragasztanak ki, jelezve, hogy a házban fertőzött személy él. A tiszti főorvos arról is beszámolt, hogy a laboratóriumi vizsgálatok száma növekszik, jelenleg 850 beteget ápolnak lélegeztetőgépen, szerencsére sokan vannak, akik lekerülhettek a gépi lélegeztetésről. – Május 3-áig hatályban maradnak a kijárási korlátozás szabályai – erről már Kiss Róbert rendőr alezredes beszélt az operatív törzs sajtótájékoztatóján, majd hozzátette: az önkormányzatoknak újra felhatalmazást adnak arra, hogy hétvégéken a központi intézkedéseknél szigorúbb szabályokat alkossanak. – Az elrendelt hatósági házi karanténok száma napról napra csökken, ma 10 942 van érvényben és az elmúlt 24 órában 18 szabályszegést észleltek a rendőrök – adott tájékoztatást a csütörtöki adatokról Kiss Róbert.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában