dúvadak

2020.04.19. 14:50

A vadkár megelőzése és enyhítése közös érdek

A gazdák és a vadgazdálkodók számára is fontos, hogy minél kisebb legyen a vadkár.

Fotó: Karnok Csaba

Nemcsak az egészségünkre kell vigyáznunk a koronavírus veszélye miatt, de nagy figyelmet kell fordítani az elvetett növényekre is, hiszen az élet nem állhat meg, hónapok múlva is szükség lesz élelmiszerre, takarmányra.

A várható mezőgazdasági vadkárra közös közleményben hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Országos Magyar Vadászati Védegylet.

A felhívás lényegének összefoglalására kértük meg Fazekas Gergelyt, az Országos Magyar Vadászkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetének főtitkárát.

– A mezőgazdasági vadkár szempontjából az egyik legérzékenyebb kultúrnövény a kukorica, aminek a vetése éppen a napokban kezdődik el. A vadászok tavasszal nagy figyelmet fordítanak a vetések őrzésére, hiszen a vaddisznók a túrásaikkal nagy károkat okoznak – kezdte tájékoztatását a szakember.

– A vadkárelhárítások megtervezése, hatékony megvalósítása csak a gazdákkal végzett közös munka eredménye lehet, fontos az oda-vissza működő kommunikáci

Jelezni a vetésszerkezetet

– A vadásztársaságok kötelesek a földhasználók számára egy kapcsolattartót megadni, akit elérhetnek vadkár esetén. A gazdáknak időben kell jelezniük a vadásztársaságoknak a tervezett vetésszerkezetet annak érdekében, hogy a vadászok is tisztában legyenek a vadkár által fenyegetett területek elhelyezkedésével.

A föld használójának kötelezettsége, hogy az erdők mellett lévő mezőgazdasági táblákba az erdő szélétől legalább 5 méter szélességben alacsonyra növő mezőgazdasági kultúra kerüljön, hogy az erdőből kijövő vadat észlelni lehessen, s egyben könnyebb legyen a vadkárelhárító vadászat is.

MML

Borítókép: Vaddisznó kártétele | Fotó: Karnok Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában