Az autizmus világnapja

2020.04.02. 14:00

Átlag feletti türelemre van szükségük

Legalább százezerre tehető hazánkban az autisták száma.

Egy autista gyerek nevelése szeretetet, kitartást igényel – tudja ezt a Dakó család is

Ma van az autizmus világnapja – ahhoz, hogy megértsük az autizmus spektrumzavarral élőket, Harasztiné Laczkó Beáta, a nyíregyházi Göllesz Viktor Speciális Szakiskola, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény vezetőjének segítségét kértük.

Számtalan elképzelés létezik arról, mi állhat az autizmus hátterében, de a betegség egzakt okát nem ismerjük. Reméljük, a tudomány a jövőben választ ad a kérdéseinkre

– mondta el az intézményvezető, majd hozzátette, legalább százezerre tehető hazánkban az autizmus spektrumzavarral élők száma, és mivel számtalan megjelenési formája van, az autista emberek nagyon különbözőek.

Apró részletek

– Gyakran előfordul, hogy egy autizmussal élő ember annyira érzékeny a hangokra, hogy a hétköznapi élet zajai, a városi közlekedés, a bevásárlás számára elviselhetetlenek. Előfordulhat az is, hogy bőre fokozottan reagál az érintésre, ezért egy baráti ölelés is kellemetlenséget okoz neki – ismertette az autizmus spektrumzavar néhány megjelenési formáját az intézményvezető, aki hozzátette, sokan olyan apró részletek megfigyelésére is képesek, melyek fölött az átlagos szem elsiklik.

Egy autista gyerek nevelése szeretetet, kitartást igényel – tudja ezt a Dakó család is

Egy autista gyermek nevelése komoly terhet ró a szülőkre, s bizony, gyakran átlag feletti türelemre és kitartásra van szükségük. Erről az emberfeletti kitartásról tesz tanúbizonyságot nap mint nap Dakóné Bóz Erika is, aki négy gyermek büszke édesanyja.

Nagyon fontos a diéta

– A kisfiam érintett a betegségben, s bár semmilyen értelmi fogyatékossága nincs, szobatiszta, beszél, önállóan eszik és öltözik, a szükséges fejlesztések nagyon megterhelik a családi kasszát. A kisfiam az úgynevezett magasan funkcionáló autisták közé tartozik, ezért együtt járhat óvodába az egészséges gyermekekkel, a fejlesztések egy részét viszont csak magánúton kaphatja – árulta el a fiatal anyuka, akitől azt is megtudtuk, bár a fejlesztések horribilis összegekbe kerülnek, azokat mindenképpen meg akarja adni a gyermekének.

A drága terápiák mellett a táplálkozás is sokba kerül, hiszen az autista gyermekeknek szigorú, glutén- és tejmentes diétát kell követniük. A diétával kapcsolatban elmondta, gyermeke nem allergiás ezen anyagokra, de ha hiba csúszik a diétába, jelentősen megváltozik a viselkedése.

A kisfiam étkezése többe kerül, mint a másik három gyermekemé: a gluténmentes liszt közel ötször annyiba kerül, mint a normál, s a növényi tejek is igen borsos áron kaphatók

– részletezte az étrenddel járó anyagi terheket Erika, aki angoltanárként kezdett kutatni a témában, így fedezte fel az autistáknak ajánlott diétát, ami a gyermekek 80 százalékánál pozitív változást eredményez.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában