Nyíregyháza

2020.04.17. 11:30

Duplán hős, aki mentős és tűzoltó is egyben

A nyíregyházi Tasnádi Péter dupla hivatásban teljesít nap mint nap.

Fotós:

Akár a tűzoltói, akár a mentőápolói hivatást választja valaki, olyan munkát kell végeznie, ami rengeteg felelősséggel és odafigyeléssel jár. Helytállni egyikben sem könnyű – mégis van, akinek mindkettőben sikerül.

Hat tűzoltónk egyben képzett mentőápoló is, közülük Tasnádi Péter mind a két hivatásban dolgozik, és kiválóan helytáll

– tudtuk meg Toldi András tűzoltó alezredestől, a Nyíregyházi Hivatásos ­Tűzoltó-parancsnokság vezetőjétől.

– A tűzoltóink valamennyien kapnak kiképzést elsősegélynyújtásból és újraélesztési feladatokból, folyamatosan oktatnak nálunk a mentőszolgálat és a Magyar Vöröskereszt munkatársai. Az így elsajátított tudást nemcsak munka közben hasznosították: néhány évvel ezelőtt a szolgálatparancsnokunk, Bajusz István egy focimeccsen újraélesztéssel megmentette az egyik csapattársát.

Közös vonások

Toldi András hozzátette: a két hivatás nagyon is összefügg. Vannak közös oktatásaik: a mentőállomás munkatársai félévente tartanak képzést a tűzoltólaktanyában, hiszen a különböző káreseteknél együtt avatkoznak be, így ismerniük kell egymás munkáját, felszereléseit. A hivatásosok közül sokan a gyermekkori álmukat teljesítik, amikor szolgálatba állnak, azonban Tasnádi Pétert a tűzoltás és a mentőzés világa felnőttként ragadta magával. A nyíregyházi tűzoltóságon 2001-től dolgozik: ott töltötte le katonaidejét polgári szolgálatosként, a következő évben pedig a hivatásos állomány tagja lett.

– Annak idején nagyon szerettem volna mentőtiszt lenni, de nem volt lehetőségem arra, hogy ilyen irányban képezzem magam. Amikor a mentőszolgálat szakápolói tanfolyamot indított, és szóltak, hogy a tűzoltókat is szívesen látják, jelentkeztem – mondta el lapunknak Tasnádi Péter tűzoltó zászlós.

A tűzoltóságot semmiképpen sem akartam feladni, így amikor kaptam egy olyan lehetőséget, hogy részmunkaidőben is dolgozhatok a mentőszolgálatnál is, elvállaltam.

Mindennek már tíz éve. Tasnádi Péter arról is mesélt lapunknak, hogy mindkét hivatásában ugyanazt szereti: azt, hogy munkájával másokon segíthet, és ha választania kellene a kettő közül, saját bevallása szerint nem tudna. A kettő közötti különbség talán abban mérhető igazán, hogy tapasztalatai szerint a tűzoltás fizikailag, a mentőzés pedig szellemileg megterhelőbb. Az egyik szakmában tanultakat számos alkalommal kamatoztatta már a másikban, hiszen például a baleseteknél a betegmozgatás és a sérültek kiemelésének menetét tűzoltóként is fontos tudnia.

Nagy kihívás mindenhol helytállni, mindenben támaszt jelent a megértő és biztos családi háttér. A családomnak köszönhetem azt is, hogy képes vagyok feltöltődni munka után

– tette hozzá.

NA

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában