A legtöbbet hozzák ki belőle

2020.04.04. 11:30

Ebben a helyzetben is a jót keresik

Ebben a helyzetben is csak a pozitívumokat keresik.

Czomba Csaba, Pregitzer Fruzsina és Mészáros Szilárd is aktívan töltik a járványügyi veszélyhelyzet napjait

Forrás: KM-archív

 

Czomba Csaba, Pregitzer Fruzsina és Mészáros Szilárd is aktívan töltik a járványügyi veszélyhelyzet napjait
Fotó: KM-archív

 

A járványügyi veszélyhelyzetben hozott intézkedések egyik napról a másikra felborították az éveken, esetleg évtizedeken át megszokott napirendünket, és komoly kihívások elé állították a munkáltatókat, a munkaadókat, a szülőket, a gyerekeket egyaránt. Kíváncsiak voltunk arra, hogyan élik meg ezt a nem könnyű helyzetet azok, akik egy­egy cég vagy intézmény vezetőjeként, illetve művészként ahhoz szoktak hozzá, hogy patikamérlegen kell kimérniük az időt, hogy mindenre jusson. Czomba Csaba, Pregitzer Fruzsina és Mészáros Szilárd megpróbálják csak a pozitívumokat látni és kihozni ebből a helyzetből a lehető legtöbbet.

– Mindhárom fronton folyamatos a munkavégzés, így a koronavírus miatt nem állt meg az élet sem az Elke Kft.-nél, sem a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségénél (VOSZ), sem pedig a PRIMOM Alapítványnál – tudtuk meg Czomba Csabától.

– A megszokottnál jóval kevesebb a személyes kontakt, a kapcsolattartás a telefonhívásokra, az elektronikus levelezésekre és a videóbeszélgetésekre korlátozódik. Az Elke Kft.-nél legalább két hónapot biztosan látnak előre, hiszen két projektben is részt vesz a – többek közt – komplex ipari automatizálással, épületvillamossággal és berendezésgyártással foglalkozó vállalkozás, melyben Czomba Csaba látja el az ügyvezetői feladatokat.

– Minden megy a megszokott kerékvágásban, itthonról tartom a kapcsolatot a kollégákkal. Az informatika világa nem ismeretlen a számomra, nem jelent gondot a szkennelés, az e-mailezés vagy az ehhez kapcsolódó számítástechnikai dolgok – mondta lapunknak Czomba Csaba, aki a VOSZ elnökségi tagja, s az ezzel összefüggő feladatait is home office-ból látja el.

– Az elnökség tagjaival kidolgoztunk egy javaslatcsomagot, mely a kis- és középvállalkozások segítését célozza, ezt már benyújtottuk a kormánynak – tudtuk meg a VOSZ megyei elnökétől, aki hozzátette: a PRIMOM-nál ügyeleti rendszerben dolgoznak, ő pár napja járt bent egy szerződés aláírása miatt a nyíregyházi irodában, természetesen maszkban és gumikesztyűben.

– A lányommal és az unokámmal videóbeszélgetések révén tartom a kapcsolatot, a feleségem napi szinten beszél telefonon az édesanyjával. Boltban csupán egyszer voltunk, igyekszünk betartani minden óvintézkedést – mondta Czomba Csaba, aki a buji kertjében tartja magát frissen.

Kihozni ebből a legjobbat

– Ellentmondásosan, de csak a jót meglátva benne – feleli Pregitzer Fruzsina, a Móricz Zsigmond Színház művésze arra a kérdésünkre, hogy éli meg a színházi kényszerszabadságot.

– Magánemberként örülök annak, hogy többet lehetek a gyerekemmel: együtt tanulunk, a mostani helyzet lehetőséget ad például arra, hogy elmélyüljünk József Attila költészetében. Nincsenek sem próbák, sem ­előadások, fel tudok készülni a tavasz fogadására, virágokkal ­ültetem tele a balkonládákat, ­hallgatom a madarakat, és a nap felé fordítom az arcomat.

– Másrészről pedig vérzik a szívem, hiszen néhány nap múlva lenne a Sógornők premierje, következne a próbafolyamat legizgalmasabb része, a főpróbahét, majd a bemutató. Épp a napokban beszéltem online a többi „sógornővel” – ez a helyzet egyikünknek sem könnyű.

– Sajnálom a nézőinket, akik most egy időre el vannak zárva az „itt és most” élményétől, a színház vará­zsát pedig nem pótolhatja, ha interneten meg tudnak nézni valamit – mondja Pregitzer Fruzsina, aki ahogy fogalmaz: nem hajlandó belesüppedni ebbe az állapotba.

– Tartom a kapcsolatot azokkal, akik nekem fontosak, és megpróbálom a legtöbbet kihozni ebből a helyzetből. Ez nem kolera, nem spanyolnátha, van mit enni, és az internetnek, telefonnak köszönhetően nem vagyunk teljesen elzárva egymástól. Pozitív üzeneteket szeretnék közvetíteni, erre használom most a közösségi oldalt, de próbálok ezzel csínján bánni, mert nem én vagyok a főszereplő, hanem az orvosok, ápolók.

– Ez Nyíregyházán a 30. évadom, amit szerettem volna egy kicsit megünnepelni – bízom abban, hogy ősszel erre lesz lehetőség. Inkább azokért a végzős fiatalokért aggódom, akik bizonytalanságban élik a mindennapjaikat, mert nem tudják, hogyan érettségizhetnek, hogyan felvételizhetnek – mondta lapunknak Pregitzer Fruzsina.

Folyamatosan dolgoznak

A Váci Mihály Kulturális Központban sem állt meg az élet – derült ki az intézmény igazgatójával, Mészáros Szilárddal folytatott beszélgetésből. Ő maga és munkatársai is folyamatosan dolgoznak – az igazgató éppen egy városházi egyeztetésről érkezett vissza az irodájába, amikor felhívtuk. – Bár a ház zárva tart, mi nem álltunk le, tervezünk, és dolgozókra lebontva osztjuk ki a feladatokat. A munkatársaim rotációban az időarányos szabadságaikat ütemezik és töltik, így mindig van benn is, otthon is valaki. Vannak ugyanis elmaradt munkáink, de azon is gőzerővel dolgozunk, hogy megjelenjünk a digitális térben. Ha a közönség nem tud bejönni hozzánk, mi „megyünk el” hozzájuk a technológia segítségével.

Videókat készítenek

– Videók formájában továbbra is szolgáltatunk kulturális tartalmakat. A város támogatásával úgy döntöttünk, hogy nem marad el a Szépkorúak Akadémiája: a közönség a ház Facebook-oldalán láthatja majd az előadásokat, de kínálunk elmetornát, tartunk videós kézműves-foglalkozásokat is. Ezeket mi készítjük a munkatársainkkal, külső segítség nélkül.

– Azok se keseredjenek el, akik nagyon várták Lukács Sándor színművészt a kulturális központba: a Kossuth-díjas művész megígérte, hogy megtartja az előadást, amit videóról mindenki ingyenesen megnézhet. Csodálatos tárlatot rendezett be nálunk a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium – szeretnénk, hogy minél többen láthassák, ezért erről is film készül, a látványt pedig szakavatott tárlatvezető egészíti ki érdekes tudnivalókkal.

– A Városi Galéria Tavaszi tárlatát már bemutattuk, a Sóstói Éremművészeti és Kis­plasztikai Alkotótelepről is került ki egy videó, de az elkövetkező napokon is érdemes lesz ellátogatni a központunk közösségi oldalára – mondta lapunknak Mészáros Szilárd.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában