Koronavírus

2020.04.20. 11:30

Eltűnt a liszt és az élesztő a polcokról

Az országos intézkedések mellett a német tartományok további szabályokat vezettek be.

Burgony Cintia Németország egyik leghíresebb bevásárlóutcájában, a düsseldorfi Königsallén

Fotó: Johannes Bolz

– Marketingesként végeztem. A járványhelyzet a szakmámat olyannyira érinti, hogy mindenki otthoni munkavégzésre váltott. Nagy különbségek vannak attól függően, hogy mivel foglalkozik egy cég (például ha valaki ruházati termékekért vagy élelmiszerekért felel). Ha az üzleteket nem tudják nyitva tartani a korlátozások miatt és emiatt nincs bevétel, akkor komoly problémákkal néznek szembe. Gyakran a munkavállalókat részmunkaidőbe helyezik, 50 százalékos munkaidőben is dolgoznak mostantól. A dolgozó 20 órában dolgozik, és a fizetése felét kapja a foglalkoztatójától, míg az elvesztett fizetés felének 60 százalékát fizeti a munkaügyi hivatal. A munkavállaló tulajdonképpen az eredeti fizetése 80 százalékát kapja meg. Ez a csökkentett munkaidős modell bérkiegészítéssel létezik a német és az osztrák piacon „Kurzarbeit” néven fut. Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy a cégek a kiadásaikat konszolidálják, és a munkavállalók sem veszítik el a munkájukat

Március 18-án Angela Merkel kancellár szónoklatát az ARD német közszolgálati televíziós csatorna közvetítette. Más európai országok vezetőivel ellentétben Merkel nem szokott a nagy nyilvánossághoz intézett beszédeket tartani, vagy gyakori rádióinterjúkat adni.

– Mivel Merkel ilyen módon nem szokta megszólítani a németeket, az emberek feszülten várták a bejelentést. Sokan ekkor ébredtek rá a helyzet komolyságára. Beszédében felhívta a figyelmet a óvintézkedések fontosságára, és ismertette a mindennapokat érintő változásokat. Ha ezt összehasonlítjuk Orbán Viktor március 13-i facebook-os beszédével, akkor volt egy kis időbeli csúszás, de tartalmában hasonlított egymásra. Akkor Magyarországon 19 fertőzött embert tartottak nyilván, míg Németországban ez a szám Merkel beszédének időpontjában már túllépte a 10 ezer főt.

Burgony Cintia tapasztalata szerint a németek alapvetően eléggé szabálykövetőek.

– Amikor az a szabály, hogy másfél méter távolságot kell tartani, akkor a legtöbb ember tényleg másfél méter távolságban beszélget az utcán. Ami az érzelmi oldalt illeti: szerintem a többség alapvetően nyugodtan áll a helyzethez, de a bezártság kissé frusztrálja azokat az embereket, akiknek a korlátozások lényeges életviteli különbségeket eredményeznek a mindennapokban.

– Az óvintézkedések Németországban lépésről lépésre történtek. Március 9-én az egészségügyi miniszter javasolta a nagyobb események törlését, majd 12-én országos szinten elfogadták az első intézkedéseket, ami fontos mérföldkő volt. Mivel Németország tizenhat szövetségi tartományra tagolódik (amelyeknek viszonylagos önállóságuk van) az országos intézkedésekhez tartományi összefogásra volt szükség. Március harmadik hetében minden tartomány bezárta az iskolákat, de amíg például Brandenburg tartományban ez március 18-tól lépett érvénybe, Bréma tartományban a tanulók már március 16-tól otthon voltak. Az iskolák bezárásán túl ugyanezen a héten a határellenőrzést is életbe léptették, valamint azon közösségi helyek bezárását, amelyek nem létfontosságúak (színházak, múzeumok, uszodák, állatkertek, stb.). Az egészségügyi intézmények látogatását limitálták, illetve az éttermek nyitva tartását korlátozták reggel 6-tól este 6-ig, valamint az éttermekben étkezők számát maximalizálták négyzetméterre vetítve. Március 22-én érkezett a következő országos intézkedés, eszerint az egy háztartásban élők kivételével, 2 főnél nagyobb társaságok nem gyülekezhetnek. Ha ezt összehasonlítjuk a magyar, vagy mondjuk a spanyol döntésekkel, láthatjuk, hogy a németek országos szinten összességében kevésbé szigorú szabályokat vezettek be. Viszont fontos megjegyezni, hogy a tartományok ezen felül saját szabályokat is hoztak: például Bajorországban teljes kijárási tilalmat hirdettek ki komoly anyagi büntetéssel, tehát az életkörülmények változása tartományonként nagyban eltér Németországban.

Düsseldorfban is volt felvásárlási láz: először a szájmaszk, a kézfertőtlenítő és a szappan volt kelendőbb, majd a tartós élelmiszer és a vécépapír is fogyott.

– Számomra a liszt és az élesztő eltűnése volt először meglepő, de végül is a németek is szeretnek sütni, és a vasárnap délutáni kávé, sütemény fontos hagyomány itt. Ezen kívül a németek is készítenek néhány levest rántással, illetve a panírozott ételek sem idegenek.

Cintia elmondta még, hogy nagyon sok boltban a földön matricák jelzik azt a 2 méteres távolságot, amekkora távolságra kell állniuk a vevőknek egymástól. Az üzletek biztonsági őröket fogadtak, akik a bejáratnál biztosítják, hogy ne tartózkodjanak egy időben túl sokan benn. Plexit is szereltek fel a vevők és eladók közé, a kosarakat minden vevő után fertőtlenítik.

– Düsseldorfban nincs kijárási tilalom, tehát bármikor elmehetek boltba kenyérért vagy sétálhatok a Rajna partján. A koronavírus elterjedése óta én is inkább otthon maradok, akár csak a németek többsége. Itt is lelassult az élet, az utakon kevesebb az autó és az utcák üresebbek. Kivételek itt is vannak, nem mindenki vásárol be havonta kétszer nagy mennyiségű alapanyagot, hanem továbbra is kétnaponta jár a boltokba. Sok idős ember egyedül él és igényli a szociális érintkezést, hogy elbeszélgessen sorban állás közben egy másik vevővel vagy az eladóval.

Támogatott családok

Burgony Cintia közölte, hogy a német gazdaság és a lakosság megsegítésére a kormány egy komolyabb gazdasági csomagot dolgozott ki.

– Az egyéni vállalkozók, szabadúszók, kisvállalatok és nagyvállalatok számára több mint 3 milliárd eurót fordít az állam, ami érinti a társadalombiztosítást, költségfedezeteket és adókedvezményeket. A lakosok ezen felül amit direkt érezni fognak a pénztárcájukban, az a családok bevételének támogatása kibővített gyermekgondozási segéllyel, amely a koronavírus által gazdaságilag érintett személyekre vonatkozik, illetve a „Kurzarbeit” finanszírozása, ahol a „csökkentett munkaidő – bérkiegészítéssel” modellel ösztönzik a munkaadókat a munkahelyek megtartására. Ami pedig a megtakarításokat illeti: Németországban a bankok biztosítják az emberek pénzét 100 ezer euró összegig: ha a bankjuk csődbe is menne, az állam a megtakarításukat megtéríti az egyéni embereknek. Ez a rendszer nagy nyugalmat ad a németeknek ebben a krízishelyzetben és már bevált a 2012-es euróválság idején is.

Lazítják a korlátozásokat

Hétfőn megkezdik a koronavírus-járvány lassítására bevezetett korlátozások fokozatos lazítását Németországban a szövetségi kormány és a tartományi kormányok szerdán kötött megállapodása szerint. Megnyithatnak a 800 négyzetméternél kisebb értékesítési területű kiskereskedelmi üzletek, ha üzemeltetőik biztosítják, hogy nem alakul ki torlódás a boltban, és sor a bejáratoknál. Mérettől függetlenül megnyithatnak az autókereskedések, kerékpár-szaküzletek és könyvesboltok.

Beszédes adatok

Hetekig tartó gyors terjedés után elkezdődött az új típusú koronavírus visszaszorulása Németországban a Robert Koch (RKI) járványügyi intézet pénteken ismertetett számításai szerint. A járványhelyzet legfontosabb mutatójaként számon tartott, úgynevezett reprodukciós ráta (R0 érték) 0,7-re süllyedt. Ez azt jelenti, hogy egy-egy fertőzött átlagosan 0,7 embernek adja tovább a vírust, vagyis 10 fertőzött 7 embert fertőz meg. Az RKI adatai szerint az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) péntekig 133 830 ember szervezetében mutatták ki, ami 2866 esettel több az egy nappal korábbinál. Azonban a gyógyultnak minősülő, vagyis azon igazolt fertőzöttek száma, akik már átestek a fertőzésen, rekordmértékben, 4700-zal emelkedett, 81 800-ra. A vírus okozta betegségben (Covid-19) 3868 igazolt fertőzött halt meg, ez 299-cel haladja meg az egy nappal korábbit.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában