szúnyogírtás

2020.04.08. 15:13

Gyérítik a szúnyogokat

A szer kizárólag a szúnyoglárvákra jelent veszélyt,

Fotó: Archív

– Elkezdődött a 2020-as országos szúnyoggyérítési program végrehajtási szakasza – jelentette ki Mukics Dániel, a programért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A katasztrófavédelem hetekkel ezelőtt szakértőket kért fel, hogy mérjék fel a rovarok tenyészőhelyeit. Ezt követően megállapították, hogy a nagyobb tavaknál a napokban megindult a lárvák fejlődése.

A katasztrófavédelem honlapján arról számoltak be, hogy először a Velencei-tó nádasaiban kezdték meg a lárvák irtását biológiai eljárással. Ennek azért van jelentősége, mert minél kevesebb a szúnyoglárva, annál kevesebb lesz később a kifejlett szúnyog.

A biológiai szúnyogyérítésnél egy természetben is előforduló talajlakó baktérium által termelt, fehérjét tartalmazó folyadékot juttatnak a vízbe, ahol a lárvák fejlődnek. A szer kizárólag a szúnyoglárvákra jelent veszélyt, a felhasznált dózisban minden más élőlényre teljesen ártalmatlan. Ezt a folyadékot repülőről juttatják a Velencei-tó nádasaiba.

Optimális időben

Nyíregyházán a Tréner Kft. szerződéses jogviszonyban van a NYÍRVV Nonprofit Kft.-vel a szúnyogok elleni hatékony fellépésben.

– Ebben az évben két alkalommal tervezünk földi és légi úton lárvagyérítést, három alkalommal pedig földi úton imágó (csípőszúnyog) gyérítést.

Az első lárvagyérítési munkát az időjárástól, valamint a lárvák számától függően, áprilisban, esetleg május elején a szakemberek által megjelölt legoptimálisabb időpontban tervezzük végezni – reagált érdeklődésünkre Horváth Kíra, a NYÍRVV Nonprofit Kft. marketing/pr menedzsere.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában