koronavírus

2020.04.08. 16:00

Járványvédelem – fagyizókat ellenőriztek

A jó idő beköszöntével sorra nyílnak a fagylaltozók, amelyekre a vendéglátó üzletekre vonatkozó speciális szabályok vonatkoznak veszélyhelyzetben.

Fotó: Máté János

A kijárási korlátozásról szóló Kormányrendelet a vendéglátóhelyek működésére nézve korlátozásokat fogalmazott meg.

Nyíregyháza megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala az előírások betartására vonatkozó közös hatósági együttműködés keretében április 7-én kereskedelmi hatósági jogkörében preventív ellenőrzést tartott néhány közkedvelt nyíregyházi fagylaltozó vonatkozásában. A közös ellenőrzésen a rendőri szervek mellett részt vettek járványügyi és élelmiszerbiztonsági szakemberek is.

A szabályozás értelmében vendéglátó üzletben, így a fagylaltozókban is – az ott foglalkoztatottak kivételével – tartózkodni tilos. A korlátozás alól kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása. Az ellenőrzést végző szervek kiemeleten vizsgálták a kereskedők és a vásárlók veszélyhelyzet során tanúsított magatartását, a veszélyhelyzet kapcsán kihirdetett korlátozó rendelkezések betartásának megvalósítását.

A közös ellenőrzés járványügyi és élelmiszerbiztonsági hiányosságokat egyaránt feltárt. Előfordult, hogy alapvető higiéniai feltételek nem teljesültek, pl. takarítatlan helyiségben történő kiszolgálás, nem megfelelő, vagy azonosíthatatlan takarító, illetve fertőtlenítő szerek

használata, a minőségbiztosítási követelmények be nem tartása.

A feltárt esetekben az eljáró hatóság a szükséges és jogszerű intézkedéseket megteszi.

Ellenőrizték a hatóságok többek között a szociális érintkezés korlátozásának teljesülését, a megfelelő távolságtartás megvalósulását, illetőleg azt, hogy kiszolgálással egyidejűleg nem valósulhat meg vendéglátás is, azaz a fagylaltozó területén, vagy annak közelében a kereskedő nem helyezhet ki padokat, asztalokat, a fagylaltot csak elvitelre szolgálhatja ki.

Jó tapasztalat volt, hogy az ellenőrzött üzletekben a kassza kezelése és a kiszolgálás elkülönült, vagy amennyiben ugyanaz a személy végezte ezeket a részfolyamatokat, betartotta a járványhelyzetben elvárható magatartási szabályokat, nem szolgált ki a kassza kezelése után közvetlenül úgy, hogy ne húzta volna fel, vagy ne cserélte volna le a védőkesztyűt.

Érdemesnek tartjuk azonban felhívni az állampolgárok figyelmét arra, hogy saját biztonságuk érdekében ne fogadjanak el olyan kiszolgálást, amelynél nyilvánvalóan fennáll a veszélye bármilyen fertőzés átadásának, vagy nem tartanak be alapvető higiéniai szabályokat.

Összességében megállapítható, hogy a kisebb hiányosságoktól eltekintve mind a kereskedő, mind a vásárlók igyekeznek betartani a veszélyhelyzet során kihirdetett korlátozó intézkedéseket, figyelnek magukra és másokra is ebben a mindenki számára nehéz helyzetben.

Vigyázzunk egymásra!

Valamennyi eddig kiadott, a járvány megfékezésének érdekében hozott helyi intézkedéseket tartalmazó sajtóközleményünk elérhető városunk hivatalos weboldalán.

Dr. Kovács Ferenc polgármester

megbízásából:

Dr. Kása Brigitta

aljegyző, az operatív munkacsoport vezetője

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában