Magyar Falu Program

2020.04.23. 08:08

Kicsinosítják az óvodákat

Az eperjeskei óvoda vizesblokkja megújul, a timárié foglalkoztatószobával bővül.

Timáron közel 100 millió forintot fordíthatnak az óvoda felújítására (képünkön Rabatin Ildikó polgármester és Kiléberné Türk Enikő óvodavezető)

Fotó: Dodó Ferenc

Több megyei településünk pályázott sikerrel a Magyar Falu Program óvoda- és óvodaudvar-felújítási pályázatán. A teljesség igénye nélkül: a közeljövőben Eperjeske, Timár, Tiszakóród, Nyírcsászári és Komoró óvodájának épülete válhat komfortosabbá, míg az óvodához tartozó udvart Tarpa, Porcsalma, Kék, Géberjén és Döge önkormányzata „csinosíthatja ki”.

Át kell költöztetni

Timár önkormányzata pályázott a legnagyobb sikerrel, közel 100 millió forintot költhetnek az óvoda és annak udvarának a felújítására, korszerűsítésére, illetve rend­betételére. Mint azt lapunknak Rabatin Ildikó polgármester elmondta, a közel ötvenéves épület megérett a felújításra.

– Nagyon örülünk a sikeres pályázatnak, aminek keretében a régi, kissé lelakott épület a tetőszerkezettel együtt teljesen megújul, illetve bővülünk egy foglalkoztatószobával is, amiben a tervek szerint tornázni fognak majd a gyermekek. A beruházás befejezésének határideje csak jövő év június 30-a, a közbeszerzés lefolytatása után a munka csak a nyár közepén, végén kezdődhet majd el, így egy időre, leg­alább fél évre meg kell majd oldanunk az óvoda átköltöztetését – mondta lapunknak Timár polgármestere, Rabatin ­Ildikó.

Eddig nem volt rá pénz

– A két pályázat révén összesen közel 35 millió forintot költhetünk az óvodánk felújítására, ebből 5 milliót az udvar rendbetételére, játékbeszerzésre és egy tárolóhelyiség kialakítására, 30 milliót pedig az épület felújítására – tájékoztatta lapunkat az elnyert forrásokról Eperjeske polgármestere, Pásztor Gábor.

A településvezető beszélt arról is, hogy a régi óvoda és iskola épülete az 1990-es években leégett, újjá kellett építeni mindkettőt, ám a szűkös anyagi lehetőségek miatt erre nem volt elegendő pénz.

– Ráfér már a felújítás az óvodánkra, melybe a vírushelyzet tetőzése előtt 48 gyermek járt, és ahol eddig két dajka és négy óvónő dolgozott – tette hozzá Pásztor Gábor. Megtudtuk: megújul a vizesblokk, kialakítanak egy új foglalkoztatószobát, itt egy pszichológus vagy egy logopédus foglalkozhat a kicsikkel, a már meglévő két csoportszobát is felújítják. Jelenleg a pályáztatásnál tart az önkormányzat, s mint azt Pásztor Gábor polgármester előrevetítette: nyáron szeretnének végezni a munkával, hogy legkésőbb ősszel az új épületbe érkezhessenek meg az eperjeskei gyerekek.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában