Koronavírus

2020.04.02. 07:00

Koruk és egészségi állapotuk miatt ők is veszélyeztetettek

Mérséklik a járványveszélyt a nyíregyházi hajléktalanok körében.

Fotó: Sipeki Péter

A rendkívüli helyzet rendkívüli intézkedéseket követelt meg az Oltalom Szeretetszolgálat vezetőségétől (is), a strukturális átalakításokról és a mindennapi kihívásokról Laborczi Géza intézményvezető, evangélikus lelkész így nyilatkozott: – A járvány megfékezése mindannyiunk közös érdeke, a szolgáltatás folyamatossága mellett egyszerre kell gondoskodunk a munkatársaink és az ellátottak egészségvédelméről is. A hozzánk fordulók kiemelten veszélyeztetettek, ezért intézményünkben három, járványügyi szempontból védhető telephelyet alakítunk ki. Az egyik a családok átmeneti otthona, ahol látogatási és intézményelhagyási tilalom lépett életbe, illetve új ellátottat sem fogadhat az intézmény.

Ők is veszélyeztetettek

– A népkonyhai szolgáltatást csak 18 éven felüliek igényelhetik, az ételt ki­szállítással kapják meg. Az éjjeli menedékhelyre helyeztük át a Rákóczi utcai telephelyről a nappali melegedőt, a népkonyhát és a szenvedélybetegeket ellátó részleget.

– Több helyiségben végezzük a szolgáltatást, az ételt szobánként osztjuk ki, ezzel is csökkentve a személyes kontaktusok számát.

Bár az intézményeink egy részében, így például a családok átmeneti otthonában, nem vagyunk étkeztetési ellátásra kötelezve, a kialakult helyzetben ott is biztosítjuk a napi háromszori ennivalót, összesen így napi 200 emberről gondoskodunk.

– A menedékhelyre érkezők, illetve a bent tartózkodók testhőmérsékletét mérjük, s fokozottan figyelünk a tisztálkodási előírások betartására. A másfél méteres távolságtartás a nagy létszám miatt sok esetben kivitelezhetetlen, a lehűlés pedig nem kedvez a szabadtéri időtöltésnek – folytatta Laborczi Géza, az Oltalom Szeretetszolgálat intézményvezetője.

Mint mondta, az átmeneti szálló és hajléktalanok otthona esetében is élnek a fokozott biztonsági előírások és korlátozások. A nap mint nap emberfeletti munkát végző dolgozóknak minden esetben biztosítják az alapvető higiéniás feltételeket, a hajléktalanfoglalkoztatási közmunka­program keretében működtetett kis varrodákban pedig az ellátottak készítik a szájmaszkokat.

Ezer felett jár már a sűrű szövésű, mosható védőeszközök száma, amelyekből jutott a partnerszervezetek munkatársainak is. A reggeli kimenő 10 óráig tart a Bokréta utcai ellátóhelyen, akik munkába járnak, munkáltatói és intézményi igazolással a kezükben teszik. A napi hírekről, járványügyi fejleményekről a helyi és az országos médiából tájékozódnak az ellátottak.

Új arcok is megjelentek

A Periféria Egyesület a nyíregyházi, utcán élő hajléktalanokkal foglalkozik elsősorban. Dr. Szoboszlai Katalint, az egyesület elnökét arról kérdeztük, hogyan befolyásolja a munkájukat a jelenlegi járványhelyzet.

– Az utcai szociális munka most kicsit megváltozott. Az utcán élők nem igazán veszik igénybe az éjjeli menedékhelyet. Ennek objektív oka, hogy a menedék már a járvány előtt is 100-110 százalékos kihasználtsággal működött, azaz nincsenek szabad ágyak. Másrészt az Emmi a járvány megjelenésekor közzétett egy állásfoglalást, amelyben szigorították a menedékhely-elhagyás feltételeit, tehát bárki bemehet, de kijönni már nem olyan egyszerű addig, amíg a járvány tart.

– Mindennap figyelemmel kísérjük az általunk ismert 30-40 nyíregyházi közterületen élő hajléktalan egészségügyi és szociális állapotát.

Az elmúlt napokban új hajléktalanok is megjelentek a városban, akik vagy önként hagyták el eddigi lakóhelyüket, vagy az is lehet, hogy sorra szűnnek meg a szívességi lakhatások, emiatt kerültek az utcára.

– Nincsenek sokan, de velük is igyekszünk felvenni a kapcsolatot. Ha valakinek magas a láza, azt a mentőkhöz irányítjuk.

Maszk van, védőruha nincs

– A megyeszékhely hajléktalanjait naponta ellátjuk élelmiszerrel. A múlt héten a gávavencsellői önkormányzattól kaptunk maszkokat, azokat is kiosztjuk nekik – mondja a Periféria Egyesület elnöke.

– A kollégáink bejárják Nyíregyháza egész területét. A hatósági karanténba kerülő fedél nélkül élők számára nyílt egy átmeneti szállás, jelenleg 3-4 embert figyelnek meg itt, az ő ellátásukról is mi gondoskodunk. Eddig még egyetlen fertőzöttről sem tudunk.

A nyíregyházi hajléktalanok láthatóan tudják és értik, hogy miről szólnak a mostani, szigorúbb szabályok, és igyekeznek azokat betartani. Ugyanakkor tény, hogy szinte mindegyikük szenved valamilyen krónikus betegségben, az átlagéletkoruk 50 év felett van, így ők is a veszélyeztetett csoportba tartoznak.

A Periféria Egyesület munkatársai maguk is mindent megtesznek azért, hogy biztonságos körülmények között végezhessék a munkájukat. – Csak láztalanul dolgozhatnak a kollégáink – mondja dr. Szoboszlai Katalin.

– Minden szociális munkásunk munkába lépés előtt lázat mér, és azt dokumentálja is. Eddig egyetlen olyan kollégánk sem volt, aki koronavírusra utaló tünet miatt nem tudta volna elvégezni a munkáját. Védőmaszkot viselnek, viszont védőruhára is szükségük lenne, ám eddig még nem tudtunk szerezni. Ha valaki ebben a segítségünkre lenne, megköszönnénk!

PI, JG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában