Év hüllője

2020.04.23. 10:05

Már három hete megjelentek az első viperák megyénkben

A szigetszerű populációban élő keresztes vipera lett az év hüllője.

A keresztes vipera

Forrás: Habarics Béla

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ­2012-ben indította el az Év hüllője – év kétéltűje elnevezésű programot. A kezdetektől viselte már a címet többek között a lábatlan gyík, a mocsári teknős és a foltos szalamandra is, míg ebben az évben a keresztes viperára esett a választás.

– A Vipera berus a jó alkalmazkodóképességének köszönhetően az egyetlen olyan kígyófaj, amely az északi sark­körtől északra is előfordul, és akár háromezer méteres magasságig megél. Hazánkban a Szatmár-Beregben, a Zempléni-hegységben, valamint Zala és Somogy ­megyében élnek szigetszerű populációi – mondta el lapunk érdeklődésére Habarics Béla, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság tájegységvezetője.

– A Beregi- és a Szatmári-síkon már három hete megjelentek az első példányok, hogy vedlést követően április közepén, végén elkezdjék a párzást. Ilyenkor a nőstények jellegzetes illatanyaggal vonzzák magukhoz az udvarlókat. Az utódok az anya testében fejlődnek, és nyár végén jönnek a világra.

Változatosak, de felismerhetők

A Szatmár-Beregben élő példányok 60–80 centiméter hosszúak és nagyon változatos színezetűek, azonban mintájuk mindig jól felismerhető. A keresztes vipera fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 250 ezer forint.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában