földvár

2020.04.29. 17:30

Merész álmot dédelgetnek

A településen élők szeretnék, ha Szabolcs történelmi emlékhely lenne.

Fotó: mti

A honfoglaló magyar törzsek egyikének vezéri szálláshelye lehetett a szabolcsi földvár, Anonymus szerint Szabolcs vezér építtette a honfoglalás után.

A várat a 11. század második felében megerősítették, megemelték a falak magasságát, a belső oldalait vastagították. Az első korabeli forrás a várral kapcsolatban az 1092-ben megtartott szabolcsi zsinatról emlékezik meg, amikor a Szent László király elnökletével összeülő egyházi és világi méltóságok elfogadták II. Orbán pápa határozatait.

A település polgármestere, Csegei László nagy vágya, hogy emiatt a település történelmi vagy nemzeti emlékhely legyen.

Eltékozolt évek

– Itt születtem 1958-ban – mondja Csegei László. – Sokáig úgy titulálták Szabolcsot, hogy „szerep nélküli település”, és sajnos úgy is bántak vele. A hatvanas években elindulhatott volna valamiféle fejlődés Szabolcson, de aztán 1972-ben az akkori hatalom úgy döntött, hatékonyabbá kell tenni a működést.

– Ez gyakorlatban annyit jelentett, hogy az iskolánkat elvitték Timárra, a községi tanács is vele ment, a téeszt pedig összevonták a timárival. Annak idején volt egy elv, egy falu, egy téesz, ennek a hetvenes évek elején vége lett, és ebből az összevonásból nem Szabolcs jött ki jól.

Eltelt negyven év úgy, hogy valóban szerep nélküli településnek érezhettük magunkat.

Ennek a rendszerváltás idején szakadt vége.

– 1992-ben a néhai Antall József miniszterelnök látogatott el a Szent László-ünnepünkre, valahogy onnan indult el egyfajta változás – mondja Szabolcs polgármestere.

– Az elmúlt tíz évben indult Szabolcs dinamikus fejlődésnek. A reálgazdaságban élő vállalkozóként tudom, ha az első negyedévem rosszul sikerül, akkor talán szeptemberre tudom utolérni magam, és az utolsó negyedévtől várhatok valami eredményt.

Bíznak abban, hogy a település ismét a régi fényében tündökölhet

Fotó: KM-archív

Ez a mi esetünkben is így van, tíz év alatt nem lehet bepótolni a korábbi negyven év lemaradását. Mi azonban nem adjuk fel, megpróbálunk felzárkózni ahhoz a ranghoz, ahol Szabolcsnak már régóta tartania kellene.

Szent László emléke

A település a polgármester szerint mostanra jutott el abba az állapotba, hogy merészebb álmaikat is megvalósíthassák.

– Most kezdünk azzal foglalkozni, hogy Szabolcs történelmi vagy nemzeti emlékhellyé váljon – mondja Csegei László. – 1092-ben itt tartották Magyarország első zsinatát, ahová egész Magyarország területéről meghívta Szent László királyunk az egyházi és közjogi méltóságokat. Ideje hát a településünket a saját helyén pozicionálni, hiszen az egykori Szabolcs vármegye névadó településéről beszélünk.

Minden, az utóbbi években megvalósított fejlesztésünk erről szól – olyan ez, mint amikor vendégvárásra készülünk, és a portánkat csinosítjuk.

– Van kerékpáros- és motorospihenőnk. Júliusig vélhetően elkészül a túrahajó-kikötőnk, ahová majd várjuk a nyaralóhajóval érkezőket és vízi turistákat. Szeretnénk létrehozni egy földvártörténeti bemutatóközpontot, ahol nem csupán a szabolcsi földvárat mutatnánk be, hanem a magyarországi földvárak történetét. Szabolcs múltja és jelene megérdemelné, hogy a település ismét régi fényében tündököljön – tette hozzá a polgármester.

JG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában