távoktatás

2020.04.17. 06:51

Mindenkinek fel van adva a lecke

Több szülő bővítette otthonában az internetes sávszélességet.

Fotó: illusztráció/shutterstock

Bő egy hónapja nincs iskola, otthonról tanulnak a diákok. Az eltelt idő rávilágított a távoktatásban rejlő lehetőségekre ugyanúgy, mint a felmerülő problémákra is.

Eszközök és széles sáv

– A távoktatás alapfeltétele, hogy meglegyenek hozzá a szükséges eszközök, anélkül nem lehet oktatni – mondta Rozinka Mihály, az Ajaki Tamási Áron Katolikus Általános Iskola igazgatója.

– Az első napokban az volt a kulcsfontosságú, hogy mindenkit bevonjunk a digitális oktatásba, minden gyereknek legyen eszköze, minimum egy okostelefon, de jobb a tablet vagy a laptop.

Akiknek nem volt, kisegítettük őket az iskolai eszközeinkkel. Úgy hallottuk, hogy a szülők is bővítették az internet sávszélességét otthonaikban, főleg ott, ahol több gyerek tanul, fontos a hálózat stabilitása. Az alapvető eszközök megléte azért is lényeges, mert – bár még hivatalosan senki nem mondta ki – ezt a tanévet bizonyosan távoktatásban zárjuk.

Mi nagyon rugalmasan álltunk át, és viszonylag hamar fel is építettük a digitális tantermeket. Alsóban a Face­bookot használjuk, negyedik osztálytól a Google Classroomot, igyekeztünk megtalálni azokat a rendszereket, amik a legrugalmasabbak. A pedagógus megtanították egymással a rendszerek használatát, jól megy, úgy látom – sorolta az igazgató, hogyan sikerült átállnia az iskolának a távoktatásra.

– Figyelünk arra, hogy ne terheljük túl a pedagógust és a szülőket sem, hiszen a szülőknek is alkalmazkodniuk kell ahhoz, hogy most ők felügyelik gyermekeik iskolai haladását, és ez szokatlan a számukra, vagy a munkájuk miatt nincs elegendő idejük.

– Úgy látom, a szülők nélkül nem megy a távoktatás általános iskolások körében, fontos, hogy kontrollálják a tanulást. Informatikatanárként annyit mondhatok még: megvan ennek a helyzetnek a hozadéka is, mert a pedagógusok nagyon gyorsan fel tudtak zárkózni a digitális kompetencia területén, és ezt az eszközrendszert később is használni tudják majd – tette hozzá Rozinka Mihály.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában