képek

2020.04.07. 17:30

Nyíregyháza meghatározó épületei negyven éve és ma (fotók)

A Móricz Zsigmond Könyvtár posztja adta az ötletet: nézzük meg, milyen látványt nyújtanak ma a négy évtizedes fotókon látható épületek!

A megyei könyvtár facebook posztban jelentette a napokban, hogy folyamatosan bővül a Digitális Archívuma, melyben többek között magánarchívumok érdekes és értékes fotói is elérhetők lesznek digitálisan az intézményben.

A felajánlott képek digitalizálása jelenleg is zajlik, ezekből adott ízelítőt a könyvtár közösségi oldalán, mi pedig úgy gondoltuk megnézzük, hogyan festenek ma, az 1979-80 körül lefotózott belvárosi épületek. Fényképezőgépet ragadtunk hát, és megpróbáltuk az eredeti pontról, hasonló perspektívából megmutatni a 2020-as állapotot.

A zöld irodaház

A megyeszékhely legnagyobb szocreál stílusú épülete. A 130 irodát magába foglaló irodaház az állami vállalatok városi és megyei irányítási központjai számára épült 1953–1954-ben a tiszaberceli téglagyár másfél millió téglájából.

A Zöld irodaház 1979-ben és ma

Történelmi jelentősségű is az épület, hisz az 1956-os forradalom egyik nyíregyházi eseménye volt az épület vörös csillagának leverése, melyet korabeli fotók is megörökítettek.

A „TIT”

Ma sokaknak csak az épületben üzemelő mozi ugrik be az Országzászló téren álló bordó-fehér épületről. A szebb napokat látott lakó- és irodaházban számos civil és oktatási szervezet, iroda üzemel.

Negyven éve határozza meg a belvárost

Az 1979-81 között épült házat a szocialista Nyíregyháza egyik ékkövének szánták, homlokzatán kapott helyet Marosits István Erővonalak című acélplasztikája.

A sávház

A Kulcsár Attila által tervezett ház a Zrínyi Ilona utca meghatározó épülete, a nyolcvanas-kilencvenes években a város egyik legfontosabb „bevásárló utcája” is volt, a földszintjén található számtalan üzlet miatt.

Szépen megnőttek a ház előtti fák

Parkszerűen kialakított, széles járdával ellátott szabad terei is kényelmes, kellemes környezetet biztosított a sétákhoz, kirakatnézegetéshez.

A „nagyposta”

Összeállításunk, talán legkevésbé szépnek mondható épülete a nyíregyházi 1. posta. Az elmúlt évtizedekben több átalakuláson is átesett ház egyetlen markáns jellegzetessége a grandiózus POSTA neon(?) felirat volt, mely sajnos mára nyomtalanul eltűnt, így semmi sem töri meg az épület tökéletes kocka formáját.

Legalább az a felirat maradt volna...

Természetesen ennyi év alatt azért látott kalandokat ez az épület is, 1991-ben például lövöldözéssel, túszejtéssel járó postarablás helyszíne volt.

Tekintse meg összes előtte-utána képünket galériában!

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában