látszerészek

2020.04.08. 15:17

Összefogtak az optikusok

Megoldják a szemüveggel vagy kontaktlencsével kapcsolatosan hirtelen felmerülő problémákat.

– A Magyar Látszerész Szövetség és a Magyar Optikus Ipartestület összefogott, és a szakma egy országos projektet indított, amelynek keretében megoldjuk a lakosság és kiemelten a védekezésben részt vevők hirtelen felmerülő szemüveggel, kontaktlencsével kapcsolatos problémáit – erősítette meg érdeklődésünkre Szabadi Zsolt, a Magyar Látszerész Szövetség elnöke. Az, hogy regionálisan hol és ki tud segíteni, az ugyeletesoptikak.hu oldalon követhető nyomon.

Gyors segítség

– Tény, hogy a magyar lakosság megközelítőleg fele szemüveges. Magasabb azoknak a száma, akiknek csak egy szemüvegük van, mint azoké, akik rendelkeznek pótszemüveggel. Mivel az optikák jelentős része nincs nyitva, ám az otthonlét idején gond lehet a szemüveggel, szükség lehet a gyors segítségre.

Ehhez nyújt támpontot a honlap, és benne a kereső. Most az optikákban sem tudnak szemvizsgálatokat végezni a fertőzésveszély kockázata miatt. Ám a látáshoz elengedhetetlenül szükséges szemüveg összetörhet vagy a terápiás célú, látásra kényszerítő szemüveg viselésén állítani, módosítani kell, ez esetekben is szükség van a látszerészre. Ezért is jó a webes felület.

Közös beadvány

A Magyar Látszerész Szövetség 1970-ben jött létre az Ofotért Vállalat támogatásával Magyar Látszerész Optikus Szövetség néven. A Magyar Optikus Ipartestületet (MOI) látszerészek, optikusok, optometristák és az optikai szakmában tevékenykedő egyéni vállalkozók alapították.

Jelenleg a mintegy 1200 optikai szaküzlet van az országban, amelyet közel 80 nagyobb beszállító szolgál ki. A látszerészek, optometristák, szemorvosok, értékesítők együttesen 13-14 ezer szakembert jelentenek, azaz 50-60 ezer ember megélhetése került veszélybe a járványhelyzet miatt.

Karvázy Attila, a MOI elnöke elmondta, hogy a szakma eddig még nem került be a gazdaságvédelmi intézkedések kedvezményezetti körébe, ezért a szervezetek vezetői közösen megfogalmaztak egy beadványt a pénzügyi, az innovációs és technológiai tárca vezetőjének, az emberi erőforrások miniszterének, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének, amelyben a katások mintájára a járulékbefizetések alóli mentességet kérik a vállalkozások számára.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában