védjük őket!

2020.04.08. 15:25

Segíthetünk, hogy jó helyre fészkeljenek

Egy egyszerű és olcsó megoldással megakadályozhatjuk, hogy veszélyes helyre költözzenek a partifecskék.

Fotó: pixabay

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület mint minden évben, idén is felhívja a figyelmet a tavasszal hazaérkező partifecskéket érintő egyik problémára: ezek a madarak ugyanis beköltözhetnek épületalapokba és építési földhányásokba.

Ezeken a helyeken ilyenkor hónapokra leáll a munka, vagy ha mégis folytatják illegálisan, akkor az a teljes kolónia, a tojások, a kotló és etető madarak, illetve a fiókák pusztulását okozhatja.

Van megoldás

Az egyesület tájékoztatása szerint április második felétől május végéig, de néhány esetben akár még júliusban is előfordulhat, hogy a partifecskék többtucatnyi vagy akár százas nagyságrendben költöznek be költőüregeikkel például épületalap-gödrök függőleges falába vagy különböző építési földhalmok oldalába.

Az MME egy olcsó és egyszerű megoldást is kínál a madárvédelmi problémára: az érintett vállalatoknak és vállalkozóknak, valamint a lakosságnak és az önkormányzatoknak azt ajánlja, hogy a partifecskék számára vonzó építési földfalakat egyszerűen takarják le ponyvákkal. Így a madarak más, veszélytelen fészkelőhelyet keresnek.

„A téli időszakban erodálódott, egy-két méter magas partfalak függőlegesre faragásával bárki fészkelőhelyet biztosíthat a kolóniák számára, illetve ilyen partfalak kézzel és géppel is kialakíthatók, akár a leponyvázott veszélyes fészkelőhelyek pótlásaként is” – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján.

Ez az óvintézkedés fontosabb, mint azt sokan gondolnák, hiszen az egyesület adatai szerint 2000 és 2010 között Magyarországon a parti-, a füsti- és a molnárfecskék költőállományának mintegy 60 százaléka tűnt el.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában