Magyar Honvédség

2020.04.09. 07:00

Támogatnak és tájékoztatnak

Tájékoztatnak, segítséget nyújtanak, és ha kell, biztosítják a rendet – a katonák feladatai veszélyhelyzetben.

Magyar Honvédség

Forrás: MTI

A veszélyhelyzetben a Magyar Honvédségnek, a magyar katonáknak kiemelkedő szerepük van abban, hogy folyamatosan segítsék, tájékoztassák és támogassák a magyar embereket. Különösen fontos ilyenkor az összefogás, a társszervek kölcsönös támogatása, valamint az, hogy a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében bevezetett rendszabályokat mindenki ismerje és betartsa. A magyar emberek számíthatnak arra, hogy a katonák mindent megtesznek a biztonságuk szavatolása érdekében az élet minden területén, ahol szükség lehet a katonai képességek igénybevételére – írják lapunkhoz eljuttatott közleményükben.

Ellátás, őrzés-védelem

A létfontosságú magyar vállalatok biztonságáért felelős akciócsoport – március 14-ei megalakulása után – beazonosította azokat a vállalatokat és társaságokat, amelyek tevékenysége nélkülözhetetlen az ország biztonságos működéséhez, valamint az állampolgárok ellátásának biztosításához. A beazonosított vállalatok közül az elsőként kiválasztott 71-hez március 19-én érkeztek meg a katonák, a rendőrség, illetve a katasztrófavédelem munkatársai. A honvédelmi irányító törzsek nem szakmai irányítást gyakorolnak. Fő feladatuk, hogy a katonák szakmai tudásukkal és a Magyar Honvédség eszközeivel logisztikai, teher- és személyszállítási, ellátási, őrzési-védelmi, biztonsági feladatokban közvetlen segítséget nyújtsanak az érintett cégeknek és szervezett keretek között biztosítsák a folyamatos és biztonságos működést. Március 25-én 13-mal bővült azon vállalatok köre, amelyekhez katonák érkeztek.

A kiválasztott cégek stratégiai fontosságú ágazatokban, az egészségügy, élelmiszeripar, közlekedés, vízügy, oxigénellátás és az infokommunikáció területén működnek. A Magyar Honvédség minden, ebben a helyzetben alkalmazható képességét alkalmazzák a járvány megfékezése érdekében. Az elmúlt napokban tábori ágyakkal, a kórházak előtti előszűrő pontokhoz biztosított katonai sátrakkal (többek között a Szent László Kórháznál huszonnégy óra alatt telepített ROLE-1 egészségügyi sátorrendszerrel) vettek részt a megelőzési munkákban, de segítettek a járvány megelőzésében részt vevők étkeztetésében és a szállítmányok mozgatásában is.

Segítik a rendőrséget

Tekintettel a veszélyhelyzetre, március 20-ától az ország több városában katonai rendész járőrök teljesítenek szolgálatot. Ennek elsődleges célja a lakosság biztonságérzetének növelése, a közbiztonság, közrend fenntartásának támogatása. Segítik a rendőrség munkáját a kijárási korlátozással bevezetett intézkedések megismertetésében, betartásában is. Felhívják az állampolgárok figyelmét a rájuk vonatkozó rendeletekre és azok betartásának fontosságára.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetben a katonai rendészeknek alapfeladataikon felül most további két kiemelt feladatuk van. Az egyik az úgynevezett humanitárius közlekedési folyosó közbiztonságának fenntartása. A korridor lényege, hogy a rendészeti szolgálat az átmenő forgalmat azon keresztül biztosítsa. A rendőrség kilenc benzinkutat és az ahhoz tartozó pihenőt jelölt ki, ahol az ország területén átengedett külföldi állampolgárok megállhatnak pihenni. Ezek közül öt helyen katonák nyújtanak segítséget az érintetteknek.

Közvetlen kapcsolattartás

A magyar katonáknak továbbra is jelentős szerepük van az országhatárok védelmében és a határátkelőhelyek biztosításában. Katonák segítik március 30-ától 51 kórház vezetőit abban, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében a szükséges egészségügyi felszerelések, berendezések, gyógyszerkészletek és fertőtlenítőszerek védelme biztosított legyen, valamint hogy a járványveszéllyel összefüggő szabályokat mindenhol betartsák. Biztosítják az egészségügyi intézmény és az operatív törzs közötti kapcsolattartást és a soron kívüli információáramlást, a kórházparancsnok munkájával elősegíti az egészségügyi intézmény érdekeinek érvényesítését az operatív törzs felé. – Bízzanak bennünk! A járvány megfékezése érdekében rendkívül fontos az ­összefogás. Tegyünk meg mindent együtt az ország, a magyar emberek biztonságáért – kéri a Magyar Honvédség.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában