koronavírus

2020.04.09. 18:30

Van, aki főz, és van, aki rendel

A járványügyi veszélyhelyzet egyik napról a másikra megváltoztatta az életünket: sokan home office rendszerben dolgoznak, és mivel a legtöbb családban a gyerekek is otthon vannak, a szülőknek napközben a főzésre is időt kell szakítaniuk.

Fotó: Dodó Ferenc

Vannak, akik ezt is be tudják sűríteni a napjukba, mások az ételrendelés mellett teszik le a voksukat. Körképünkből kiderül, a vendéglátóhelyek megpróbálják valahogy túlélni ezt az időszakot. A Kedves Palacsinta tulajdonosa, Kedves Mihály lapunknak azt mondta, tőlük sokan rendelnek most pizzát, palacsintát.

A felszolgáló házhoz viszi az ételt

A nyíregyházi Walk Street étteremben próbálnak alkalmazkodni a jelenlegi helyzethez, s úgy döntöttek, hogy amíg nem fogadhatnak újra vendégeket, átállnak a kiszállításra.

– Ugyanúgy van napi menünk, mint eddig, azzal a különbséggel, hogy vagy házhoz visszük, vagy délután három óráig átvehetik az ételt személyesen az ajtóban, az eladótérbe azonban nem lehet bejönni – mondta el lapunk érdeklődésére Mencsik Csaba.

A belvárosi étterem üzletvezetője hozzátette: a kiszállítást úgy oldják meg, hogy aki eddig felszolgáló volt náluk, az futár lett.

Nem tehetnek mást, próbálják túlélni ezt az időszakot.

Szerencsére egy kollégától sem kell megválniuk.

– A közösségi oldalainkon tesszük közzé a napi menünket, illetve összeállítottunk egy levelezési listát, amire mindennap elküldjük az aktuális ajánlatunkat. Közben készülünk a húsvétra, az ünnepnapokra előrendelést is felveszünk, valamint készítettünk egy egyszerűsített étlapot.

Folyamatosan figyeljük a híreket, és bízunk benne, hogy nem rendelnek el teljes kijárási tilalmat, mert akkor a házhoz szállításról is le kell mondanunk. Reméljük, hamarosan minden visszatér a régi kerékvágásba, abban viszont biztosak vagyunk, hogy az étterem forgalma csak lassan élénkül majd meg.

Átszervezett munkaidő

Kedves Mihály, a nyíregyházi Kedves Palacsinta tulajdonos-üzletvezetője a koronavírus-veszélyhelyzetben nem zárt be, mint mondja, elébe ment a problémának, a túlélési terve az addiginál is erősebb marketingre, hirdetésekre épül, s hogy új vevőkört találjon, akik házhoz rendelik az ételt. Ugyanis várható volt, hogy az emberek át fognak állni a kiszállításos menükre, pizzákra.

– Bő három héttel ezelőtt az emberek feltöltötték éléskamrájukat, „kifosztották” a boltokat és a megvásárolt alapanyagokból elkezdtek otthon főzni, csakhogy ráébredtek a háziasszonyok, hogy az otthoni munkavégzés, a gyerekekkel tanulás mellett nem marad energiájuk a konyhára.

– Hamar rá is untak a családok a saját étlapra, és elkezdtek ismét ebédet rendelni. Nálunk szépen fut a házhoz szállítás, viszik a pizzát, viszik a palacsintákat, ami most átmenetileg kihúz minket a bajból. Igaz, az árbevételünk egyharmadától elestünk, de optimista ember vagyok – számolta ki a kieső forgalmat Kedves Mihály.

A vendéglátós elmondta, senkit nem tett ki az utcára, az alkalmazottak munkaidejét átszervezte, mivel nincs helyben fogyasztás, napközben kevesebben is elviszik a boltot.

Árat nem emelt, nem tartotta volna korrektnek.

Sem a szakembereit, sem pedig a vendégkörét nem szeretné elveszíteni, ugyanis a semmiből újraépíteni egy vállalkozást verejtékkel járó munka, pillanatnyilag ellavíroznak félárbócon is.

– Szerencsére a törzsvendégeink nem pártoltak el tőlünk, várják ők is, hogy újra jöhessenek, addig is fegyelem, kitartás és bizakodás. S remélhetőleg mi, vendéglátósok is visszatérhetünk minél hamarabb a régi kerékvágásba.

Csökkenő forgalom

Szőke János, a Momento Pizza tulajdonosa kérdésünkre elárulta, eddig is csak kiszállítással foglalkoztak, de az elmúlt időszakban drasztikusan lecsökkent a forgalmuk.

– Több pizzériával is kapcsolatban állunk, ők hasonló tendenciáról számoltak be. Úgy gondolom, hogy sok ember a vásárlási dömping után most a készleteket éli fel, ráadásul jelentős összeget fordítottak a felhalmozásra, ez okozhatja a visszaesett forgalmunkat – árulta el a pizzéria vezetője, aki azt is hozzátette, az elmúlt napokban észleltek némi emelkedést, de a lecsökkent forgalom miatt az alkalmazottaik egy része kevesebb órát dolgozik, míg mások szabadságra mentek.

Mindenki maradt

– A csapat védelme érdekében még akkor, amikor 3 óráig fogadhattunk vendégeket, úgy beszéltük meg, hogy áttérünk a házhoz szállításra és a személyes átvételre.

Leültünk, megbeszéltük, mindenki egy kicsit kevesebbet dolgozik, minimálisan csökkent a munkabér, de nincs elbocsátás, kevesebb bejelentett munkaidő – mondta érdeklődésünkre Lóczi Renáta, aki hozzátette: ebben a helyzetben mindenkinek hozzá kell járulnia ahhoz, hogy a bajból a lehető legkevesebb sérüléssel kerüljünk ki.

A Ponte d’Oro Pizzeria tulajdonosa büszke arra, hogy csapatként dolgoznak, annyira, hogy ő maga is kiszállítja a megrendelt pizzát, de kiveszi részét a takarításból is.

– A bevétel érezhetően csökkent, ami főleg abból adódik, hogy házhoz szállításkor minimális az italrendelés. A rendelési roham ebéd- és vacsoraidőben van, igaz, ez utóbbi csaknem egy órával korábban, már 5 óra körül elkezdődik és 7, fél 8 körül véget ér.

A pizzériában nagyon figyelnek a biztonságra és a védelemre, ezért a futár nem léphet be a konyhába, személyes átvételnél a vevő sem mehet be a pizzériába, az ajtóban veszi át a megrendelt ételt.

Minden este teljes körű, nagyon szigorú takarítási, fertőtlenítési rendet tartanak be, a dolgozók két elkülönített, váltott csapatban dolgoznak, hogy elkerüljék egymást, s hogy bármi is történik, folyamatos legyen a munka, a vendégek kiszolgálása.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában