Koronavírus

2020.04.20. 07:00

Videó: A nyíregyházi élő szobor karanténban – Ilyen az élet Mallorcán!

Már több mint egy hónapja szükségállapotot hirdettek Spanyolországban.

Páll Zsolt egyszemélyes stábként otthonában készít videókat

Fotó: Páll Zsolt

Spanyolországban már hetek óta szükségállapot van, így elcsendesedtek a városok – főleg azok, melyek egyébként turistáktól nyüzsögnének. A nyíregyházi Páll Zsolt évek óta Mallorca szigetén él, és mint hivatásos élő szobor, most ő is az otthonában várja a koronavírus-járvány végét.

– Március 14-én, szombaton jelentették be, hogy kijárási korlátozást vezetnek be Spanyolország egész területére, beleértve a szigeteket is – mesélte lapunknak. – Egy héttel előtte zárták be az iskolákat és a szabadtéri piacokat, de az óvodák még kinyitottak. Aztán napról napra jöttek a szigorítások, felgyorsultak az események. Olaszország után itt volt a legtöbb fertőzött, így gyorsan kellett cselekedni.

Páll Zsolt beszámolója szerint este nyolckor jelentették be a kijárási korlátozást úgy, hogy éjféltől már hatályos volt. Mindenkinek csak élelmiszerboltba, gyógyszertárba, orvoshoz, kutyát sétáltatni és a munkahelyre lehet menni, és mindezt csak egyedül. Az üzletek előtt sor áll, mert csak meghatározott számú vásárló lehet odabent egyszerre, az ajtónál pedig gumikesztyűt adnak mindenkire és fertőtlenítőt nyomnak a kezére. A szupermarketben lekerítettek bizonyos területeket, például a halaspultból is csak többméternyi távolságból lehet kérni az árut, és a kasszánál is egymástól egy-két méteres távolságra várakoznak az emberek.

Barátkoznak a szomszédok

– Nagyon furcsa a hangulat: mindenki feszült és szorong – tette hozzá. – A rendőrök megállítják az embereket: mindenkinek tudni kell igazolnia magát. Ha valaki nem egyedül járkál a városban, azonnal megbüntetik: olyanról is hallottam már, hogy 1000 eurós bírságot kapott, aki nem egyedül ült az autóban. A munkahelyére is csak annak lehet bemenni, akinél van egy igazolás, és a munkáltatójának is be kell jelentenie a hatóságoknak. Úgy látom, hogy az emberek betartják a szabályokat.

– Esténként kijövünk az erkélyre, mindennap nyolckor az emberek tapsolnak és kiabálnak, megszólalnak a templomharangok, a kikötőkből a hajók kürtölnek: ezzel mutatjuk a hálánkat az egészségügyi dolgozóknak, de persze a rendőröknek, a katonáknak és még a pizzafutárnak is szól az elismerés – mondta el Zsolt. – Mivel így lelassult az élet, a szomszédok is összejönnek, ezt a saját példámon is tapasztalom. Alattunk egy ausztrál pár lakik, hajókon dolgoznak, egész évben jönnek-mennek, van, amikor két hónapig is úton vannak. Az elmúlt két évben talán háromszor találkoztam velük, viszont ez a helyzet összehozza az embereket, így többször is beszélgettem velük. Az idős szomszéd bácsival eddig csak köszöntünk egymásnak, de mostanra már őt is jobban megismertem: tudom, hogy mivel foglalkozott régen, és azt is, hogy az unokája gondoskodik róla.

„Home office” másképp

Páll Zsolt egy különleges módját választotta az otthoni munkának: létrehozott egy Facebook-oldalt „Élő szobor házi karanténban – maradj otthon” néven. Saját magát is le akarta foglalni, hogy ne legyen rá rossz hatással az otthon töltött mindennapok egyhangúsága, így naponta felveszi a jelmezét, és különböző bejegyzésekkel készül az oldal követőinek. Mindennap egy videót is forgat, amit a közösségi oldal mellett a „Heartcycle Man” Youtube-csatornán is megnézhetnek az érdeklődők.

– Úgy gondoltam, hogy mindazt, amit kifejezek a művészetemmel élő szoborként, most is aktuális, sőt: talán most még fontosabb – tette hozzá Zsolt. – Szeretném felhívni az emberek figyelmét arra, hogy ha tehetik, maradjanak otthon, de emellett maradjanak pozitívak, erősek és optimisták is. Milyen érdekes, hogy a történelem során most először lehet valaki hős és menthet életeket azzal, hogy otthon marad, és mondjuk tévét néz.

NA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában