gyász

2020.05.07. 07:17

A földrajztanítás nagymestere volt

Kilencvennégy esztendős korában elhunyt dr. Balogh Béla András nyugalmazott főiskolai tanár, aki a Szatmár megyei Gebén, a mai Nyírkátán született. A hazai földrajz-pedagógiai irodalom egyik kiváló művelője, a földrajztanárképzés kiemelkedő tanáregyénisége volt.

Gyermekéveit Szatmárcsekén töltötte, majd Debrecenbe költöztek. Gimnáziumi és egyetemi tanulmányait ott fejezte be. Az egyetemi évek alatt tanúsított tehetsége és szorgalma eredményeként dr. Kádár László professzor 1946-tól demonstrátori, majd gyakornoki minőségben foglalkoztatta a tanszéken. Nyíregyházán kezdte meg tanári pályafutását 1949-ben.

Dr. Balogh Béla
Fotó: KM-archív

Dr. Balogh Béla életében jelentős változást jelentett az 1973-as év, amikor meghívták a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskola földrajz tanszékére. Ekkor már országosan elismert, nagyra értékelt művelője volt a földrajz-pedagógiának.

Nyugalomba vonulása után sem fejeződött be oktató-nevelő tevékenysége. Életműve, oktató-nevelő és tudományos munkássága jelentősen hozzájárult a magyar földrajztanítás fejlődéséhez, a földrajztanárok földrajzmódszertani műveltségének gazdagításához.

Tanárok sokasága gondol vissza jó szívvel arra a módszertani sokszínűségre, amely óráit jellemezte, és amely hosszú időre maghatározó elemévé vált szakmai felkészültségüknek.

Prof. dr. Hanusz Árpád egyetemi tanár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában