elkezdődtek a szűrések

2020.05.06. 14:00

A koronavírus-szűrés célja: pontos képet kapni a hazai járványhelyzetről

Megyénk 33 települését érinti az országos tesztelés.

Debrecen, 2020. május 3. Mintát vesznek egy férfi orrnyálkahártyájáról a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej - Nyaksebészeti Klinika mintavételi állomásán 2020. május 3-án. A koronavírussal kapcsolatos szûrõprogramban négy egyetem - a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem - vesz részt. A programba a feltételezett fertõzötti arányból kiindulva 17 ezer 780 embert hívtak meg véletlenszerûen kiválasztva, õk életkorra, nemre és regionálisan is reprezentálják a magyar társadalmat. MTI/Czeglédi Zsolt

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Elkezdődtek a koronavírus-szűrések Magyarországon: 17 778-an kaptak meghívást a H-UNCOVER nevű országos tesztelésre. Minden meghívott ötszáz másik magyart képvisel, ezért fontos, hogy mindenki részt vegyen a szűrésen, aki meghívást kap. A kiválasztás szempontja az volt, hogy a minta minden magyarországi régióra és életkorra vonatkozóan reprezentatív legyen, a tesztelésre nem lehet jelentkezni.

– A felmérésben, amely négy hazai orvosi egyetem és a KSH együttműködésében valósul meg, véletlenszerűen kiválasztott személyek vehetnek részt – tájékoztatta lapunkat Szilágyiné Borsos Ágnes, a KSH kommunikációs osztályának munkatársa.

– A kiválasztottak több időpont és helyszín közül választhatnak, aki rászorul, annak az otthonában végzik el a tesztet. Az eredményről minden résztvevő értesítést kap az EESZT rendszeren keresztül, de a háziorvosnál is lehet érdeklődni. Ha valaki fertőzött, attól függően, hogy tüneteket mutat, vagy sem, otthoni karanténba kerül, vagy kórházi kezelést kap.

Mintavétel és kérdőív

A vizsgálat három részből áll. Először a páciens légúti váladékából mintát vesznek, azt speciális csőbe teszik, a vírus jelenléte genetikai vizsgálatokkal mutatható ki. Ezenkívül vért vesznek, de a vizsgálat része egy 50 kérdést tartalmazó kérdőív kitöltése is – ennek segítségével kiderül, hogy milyen társbetegségek, szokások segíthetik elő vagy akadályozhatják meg a betegség kialakulását.

Vásárosnaményban 15 lakost választottak ki, a tesztelésüket várhatóan május 9–16. között a helyi művelődési központban végzik el a szakemberek – olvasható Filep Sándor közösségi oldalán. A polgármester azt kéri, hogy a felmérésben mindenki vegyen részt, akit kiválasztottak, mert ez mindannyiuk érdeke.

KM


Érintett megyei települések

Apagy, Balkány, Balsa, Botpalád, Csenger, Dombrád, Döge, Fehérgyarmat, Gávavencsellő, Gemzse, Győröcske, Ibrány, Kemecse, Kisvárda, Mátészalka, Nagykálló, Napkor, Nyírbátor, Nyíregyháza, Nyírlugos, Nyírpazony, Pátroha, Petneháza, Pócspetri, Sényő, Szabolcsbáka, Tiszadada, Tiszanagyfalu, Tiszavasvári, Tisztaberek, Újfehértó, Vámosatya, Vásárosnamény.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában