Koronavírus

2020.05.13. 07:00

„Amikor a kormány a vészhelyzetet elrendelte, nálunk is volt két beteg”

Ötfajta szociális ellátás keretében segítik az idős és rászoruló lakók mindennapjait.

A honfoglaló Tas vezér nevét őrző településnek két olyan lakója is volt, akiket koronavírus-betegséggel kezeltek az elmúlt hetekben. Az édesapa a kórházban, míg a gyermeke otthon gyógyult meg. Ez a tény is arra késztette a nyírtassi önkormányzatot, hogy fokozottan ügyeljen a járvány terjedésének megakadályozására, a közterületek folyamatos fertőtlenítésére. Ráadásul ötfajta szociális ellátás is van a településen, több száz idős és rászoruló, veszélyeztetett ember mindennapi ellátását segítik az intézményi dolgozók.

Valamennyi település számára nagy kihívás s egyben nagy felelősség volt felvenni a harcot a koronavírus járványának veszélye ellen. Nem volt ez másképpen a Tas honfoglaló vezér nevét őrző Nyírtasson sem.

Megértéssel fogadták

– Igazából a kezdet volt egy kicsit nehéz nálunk, ugyanis amikor a kormány a vészhelyzetet elrendelte, nálunk is volt két beteg, egy édesapa és a kisfia. Az apukát Nyíregyházán kezelték a kórházban, ahol meggyógyult, a gyermek pedig úgy gyógyult meg, hogy nem is kellett kórházba mennie. A család többi tagja nem fertőződött meg, de a munkatársak sem kapták el a vírust, akikkel az édesapa néhány napig együtt dolgozott, amíg ki nem derült a betegsége – mondta el érdeklődésünkre Jenei Erzsébet, Nyírtass polgármestere. – E két beteg mellett voltak olyan lakók, akiknek karanténban kellett tartózkodniuk, de a lakosság mindezt megértéssel fogadta. Felhívtuk a lakosság figyelmét minden fontos információra, a fertőzés megelőzésére, terjedésének megakadályozására. Az önkormányzat külön megszorító intézkedéseket nem hozott, mert nem is volt rájuk szükség. Amit meg kellett tennünk, azt valamennyi intézményünkben megtettük.

Négyen igényelték az óvodát

– Az óvodát mi is bezártuk, de a kezdetektől kezdve tartunk ügyeletet. Jelenleg négy óvodás szülei igényelték, hogy napközben a gyermekintézményben legyen a gyermekük. Kétszer is felhívtuk a szülők figyelmét, hogy aki nem tudja megoldani a kicsi felügyeletét, nyugodtan viheti óvodába gyermekét, de mint említettem, összesen négyen éltek ezzel a lehetőséggel.

– Fokozottan odafigyelünk az idősekre is, hiszen ők különösen veszélyeztetett réteget jelentenek. Ötfajta szociális ellátásunk van, több száz helybeliről kell gondoskodnunk. Van nálunk házi segítségnyújtás, idősek nappali klubja, szociális étkeztetés, demens nappali ellátás, valamint foglalkozunk még fogyatékosok nappali ellátásával is.

Az intézményeinket folyamatosan fertőtlenítjük, ugyanúgy odafigyelünk a buszmegállókra és a közterületekre is, ahol motoros géppel hipós fertőtlenítést végzünk. A boltok előtt, a posta előtt, a gyógyszertár előtt, az orvosi rendelő előtt is fertőtlenítünk, vagyis megteszünk minden megelőző és védőintézkedést, amit lehet.

MML

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában