Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.05.15. 17:30

Átírta az életünket a vírus

A védekezési költségeket mederben kell tartani, ugyanakkor a lakosság egészségének védelme elsődleges.

A városvezetés felelőssége ilyen helyzetben, hogy költségvetését a veszélyhelyzethez szabja, és pénzügyeiben is meghozza a szükséges és arányos intézkedéseket, különböző változatokat kell kidolgozni a büdzsére – tudtuk meg dr. Hanusi Pétertől, Mátészalka polgármesterétől.

Dr. Hanusi Péter elmondta, a védekezési költségeket mederben kell tartani, ugyanakkor a lakosság egészségének védelme elsődleges. Mátészalkán is a maszkokat készítenek, hetente egy-egy korosztály teljes lakosságaának juttat el az önkormányzat száj- és orrnyílás eltakarására alkalmas textilmaszkot, amit az intézmények dolgozói, önkéntesek, valamint önkormányzati önrész bevonásával biztosít.

Ennek köszönhetően e hét végéig már minden 30 év feletti, ­mátészalkai lakcímmel rendelkező lakos kapott az önkormányzattól maszkot. Ezek nélkülözhetetlen, a lakosság védelmét szolgáló kiadások, amelyek természetesen még nem voltak betervezve az év elején a költségvetésükben. Nagyságrendileg mostanáig ez a védekezési kiadás mintegy 25 millió forintnyi összeget jelent a városnak.

Ha szorítani kell a nadrágszíjon

– Mátészalkán a költségvetés módosítása első körben meg is történt, a költségvetés összege több mint 196 millió forinttal csökken, a város büdzséjében vannak olyan területek, amelyeket most már biztosan érint a járványhelyzet – mondta el lapunknak dr. Hanusi Péter polgármester. – A járványhelyzet miatt önkormányzati szinten keletkeztek nem várt kiadásaink, illetve meghatározott területeken bevételektől is elesik a költségvetés – jegyezte meg a városvezető.

– A gépjárműadó-elvonás 55 millió forint előirányzat-csökkentést jelent, a helyi iparűzési adóbevételből is kevesebbre számítunk az idén, és számolni kell a gyermek­étkeztetés elmaradása miatti normatívacsökkenéssel, a térítésidíj-bevétel kiesésével, valamint a városüzemeltetéssel foglalkozó kft.-nél szintén jelentős árbevétel-kieséssel kell kalkulálni – hangzott el a hosszú felsorolás.

A mátészalkai képviselő-testület a megtakarítási intézkedéseket önmagán kezdte el. A március havi tiszteletdíjukat a háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyelet komfortjának javítására ajánlották fel a városatyák. Májustól beleegyeztek, hogy nem veszik fel egyelőre a tiszteletdíjukat, a polgármester és az alpolgármesterek pedig lemondtak a költségtérítésükről. A megtakarítási intézkedéscsomagban azonnali létszámstopot hirdettek a városi intézményekben. A költségvetés első körös módosítása azokat a költségeket érintette, amelyek nem veszélyeztetnek kiemelt fejlesztési célokat – tudtuk meg.

A közfoglalkoztatás folyamatosan működik, a létszámkeretet a veszélyhelyzet kihirdetése óta 50 fővel emeltük, alternatívát kínálva a munkahelyeiket elvesztőknek, a városi beruházásaink pedig a tervezett ütemben haladnak

– tette hozzá dr. Hanusi Péter.

Nő a keret

– A helyzet nem könnyű, de nem is drámai, kellő előrelátással és bölcs döntésekkel jól kezelhető – összegzett Szőke Zoltán, Tiszavasvári polgármestere, majd lapunk kérdéseire válaszolva elmondta: a járványügyi helyzet az elmúlt két hónapban kihívások elé állította a városvezetést, valamint a helyi munkaadókat, munkavállalókat is, jó hír azonban, hogy egyetlen nagy cég sem jelentett be csoportos létszámleépítést, bővült a közfoglalkoztatottak létszáma, és a folyamatban lévő beruházások is rendben haladnak.

– Újszerű kezdeményezésként az önkormányzat szeretne létrehozni egy nagy helyi adatbázist, egy webfelületet, ahol az összes Tiszavasváriban működő cég, szolgáltató megtalálható, megismerhető, arra ösztönözve ezzel a városlakókat, hogy – a helyi értékek, munkahelyek megvédése érdekében – elsősorban erről a palettáról vásároljanak termékeket, szolgáltatást – mesélte a polgármester.

Tiszavasváriban a már megkezdett fejlesztések nem álltak meg, új kondiparkot adtak át kedden, a higiénés szabályok betartásával használni is lehet | Fotó: Dodó Ferenc

Szőke Zoltán szólt arról is, hogy a márciusban elstartolt közmunkaprogramban a foglalkoztatottak létszáma a közelmúltban 10 fővel bővült.

– A járványügyi helyzet miatt hozott, önkormányzatokra vonatkozó kormányzati döntések természetesen Tiszavasvári költségvetését is érintik, jelentős tétel a mintegy 35 millió forintot kitevő, államkasszába távozó helyi gépjárműadó. Ezt a forrást most egy még az eddiginél is takarékosabb gazdálkodással, intézményeken belüli átszervezésekkel, a halasztható felújítások, korszerűsítések „elnapolásával” fogjuk pótolni – mondta a település vezetője.

Nem módosítanak

A koronavírus elleni védekezésre fordított kiadások nem nagy tételt jelentenek a piricsei önkormányzat költségvetésében, a község kasszája sokkal jobban megérzi azt a közel 3,5 millió forintot, amit az év első felében befizettek a kormánynak a gépjárműadó teljes összegeként a járvány­ügyi alapba.

– Alapítványoktól kaptunk sok anyagot, s azokból két ügyes kezű gyermekintézményi dolgozónk maszkokat varrt, amikből jutott minden család számára, sőt ezek a védőeszközök még most is készülnek folyamatosan, így ezekre nem kellett forrásokat elkülönítenünk – mondta el érdeklődésünkre Orosz László, Piricse polgármestere. – A költségvetésünket még nem módosítottuk, bízom benne, hogy nem is lesz rá szükség.

JG, MML, PI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában