úgy élvezem én...

2020.05.26. 11:30

Az önfeledt pancsolás korlátai

Az újranyitás előtt szükséges a teljes körű bakteriológiai és kémiai ellenőrző vizsgálat.

Fotós:

Fotós:

A koronavírusjárvány-helyzetben sokáig kérdéses volt, hogy nyithatnak-e a strandok, időközben kidolgozták az ott tartózkodás protokollját.

Gyakrabban takarítanak

– A járványügyi veszélyhelyzet alatt kiemelt jelentőségű a fürdővízminőség- és technológiai ellenőrző vizsgálatok fenntartása és a vizsgálati gyakoriság növelése – kezdte reagálását érdeklődésünkre Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára.

– Ebben az időszakban kizárólag kezelt vizű, kültéri medencék üzemeltethetők, ami azt jelenti, hogy a gyógyvizes medencék jelentős része nem használható.

A veszélyhelyzet ideje alatt a vízminőségi monito­ringrendszert ki kell egészíteni a következőkkel: a medencevizet 2 óránként kell ellenőrizni (szabad és kötött aktív klór, zavarosság, pH, hőmérséklet), fokozottabban kell takarítani.

A mellékhelyiségekben és a zuhanyzókban legalább óránként (a forgalmasabb területeken gyakrabban) szükséges fertőtlenítő takarítást végezni.

Minden mellékhelyiségben legyen kézmosási és kézfertőtlenítési lehetőség. A forgalmasabb látogatóterekben legalább óránként kell takarítani.

A vendégek vagy a személyzet által gyakran érintett felületeket (ajtókilincs, liftgombok, kapcsolók, fogantyúk, korlátok, csaptelepek, vécélehúzók, pultok ), a kölcsönözhető eszközöket is rendszeresen kell fertőtleníteni. Az új helyzetben a tömeges strandolás szabályai megváltoztak.

– A fürdőkben és a medencékben a megengedhető fürdőzőlétszámot úgy kell megválasztani, hogy a kültéri medencékben és a parton, a pihenőterületeken is biztosítható legyen a nem egy háztartásban élő vendégek közötti legalább 1,5 méteres védőtávolság megtartása.

Ezt az üzemeltetőnek személyes felügyelettel kell ellenőriznie és betartatnia. Egy főre legalább 4 négyzetméter vízfelületnek kell jutnia. Strandfürdők esetén az egy főre jutó pihenőterület nem lehet kisebb, mint 16 négyzetméter – nyomatékosította Balogh Zoltán.

A legnagyobb kockázatot a vendégek közötti közvetlen érintkezés jelenti, ezért a vendégek figyelmét fel kell hívni a helyes fürdőző magatartásra, és biztosítani kell annak betartását.

– A fürdőt lázas vagy hányásos-hasmenéses, megbetegedésben szenvedők, illetve légúti tüneteket mutatók nem látogathatják. A medencébe lépés előtt kötelező az alapos, szappanos előfürdő.

A medence igénybevétele után utófürdő javasolt. A mosdók használatát követően az alapos kézmosás és kézfertőtlenítés mellett meg kell ismételni a szappanos előzuhanyt. A medencében élelmiszert vagy italt fogyasztani tilos. A medencét csak megfelelő, fürdésruházatban lehet használni.

Nem szobatiszta kisgyermek csak úszópelenkában tartózkodhat a medencében.

A gyermek- és pancsolómedencében felnőtt nem tartózkodhat. Tizennégy éven aluliak a fertőtlenített gyógymedencéket is csak orvosi utasításra vehetik igénybe.

Maszk viselése nem kötelező, de papucs használata igen. Ennek hiányában a strand nem látogatható!

Felvetődik a kérdés: hogyan lépnek fel azokkal szemben, akik erre fittyet hánynak?

– A strandon dolgozók folyamatosan figyelemmel kísérik a medencehasználatot, így a távolság megtartását, és azokat a vendégeinket, akik nem tartják be az erre vonatkozó hatósági előírást, figyelmeztetik. Többszöri ismétlődés esetén felkérik a vendéget, hogy hagyja el a medencét.

Bizakodásra ad okot

– Hogy mik a fürdőszakma idei kilátásai? – kérdezett vissza Balogh Zoltán. – Nos, az elmúlt két és fél hónap kiesett forgalma és a kisebb beengedhető vendégszám miatt bevételkiesésre számítunk.

Mivel a szabadtéri medencék májustól látogathatók, az igazi szezon még hozható. Bizakodásra ad okot, hogy a belföldi turizmus növekedni fog, amit a Széchenyi-pihenőkártya keretösszegének növelése tovább élénkíthet.

LTL

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában