Nyíregyháza

2020.05.20. 17:30

Azt kutatják, hogyan hat a járvány az idősekre

Megvizsgálják, hogy érintik a korlátozó intézkedések az időseket.

Fotós:

Fotós:

Hazánkban az idősödő nemzedék kapcsolatai beszűkültek, minél idősebb valaki, annál kevesebb ember veszi körül, nagy az elmagányosodás veszélye. Ugyanakkor vannak olyan 60 év felettiek is, akik igyekeznek aktív életet élni – a járvánnyal kapcsolatos rendelkezések őket is érzékenyen érintették, hiszen számukra megszűnt a közösségi élet megszokott formája.

De azok is nehéz helyzetben vannak, akik számára a rokonság, a család jelentik a kapcsolatot a társadalommal, hiszen most velük sem tudnak találkozni. Egy friss kutatás arra keres választ, hogyan hatottak az idősek mindennapjaira a korlátozó rendelkezések. A kutatást a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara Gerontológia Tanszékének munkatársai végzik.

Nehezen viselik a „magányzárkát”

A koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések hatásait vizsgálja a hatvan év fölöttiek körében a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Gerontológiai Tanszékének kutatócsoportja. Huszti Éva szociológus, a tanszék munkatársa elmondta: egy hazai kutatás szerint a 65 év felettiek naponta átlagosan csupán 2-3 emberrel találkoznak, ezek a kapcsolatok alapvetően meghatározzák a mindennapjaikat.

Az Egészségügyi Kar kutatása során a szakemberek arra kíváncsiak, hogy a jelenlegi helyzetben ennél a célcsoportnál milyen komplex problémákat, nehézségeket lehet definiálni, hogyan lehetne ezekre beavatkozási stratégiákat megfogalmazni.

– A hatások többrétűek lehetnek, hiszen akinek volt egészségi, mentális problémája, annak a magány biztosan nem tett jót, főleg hogy korábban szorosan kötődhettek idősklubokhoz, egyesületekhez, esetleg terápiás céllal kapcsolódtak ezekhez a közösségekhez – mutat rá Huszti Éva.

Telefonon végzik

Az intézmény honlapján közzétett híradásból az is kiderül: annak érdekében, hogy jó gyakorlatokat fogalmazzanak meg, a kutatók a Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége megyei vezetőinek nyilatkozataira is számítanak, valamint az ő ajánlásuk alapján megyénként még egy olyan szakembert is bevonnak a kutatásba, akinek széles körű rálátása van az idős közösségekre.

Külön fókuszpont a kutatásban az infokommunikációs eszközök használata, a generációk közötti információátadás. Tanulmányozzák, mennyire jellemző, hogy a fiatalok megtanítják a nagyszülőket a modern informatikai eszközök használatára azért, hogy tarthassák a kapcsolatot egymással. Az idősek ezt a tudást ugyanis átültethetik az egyéb kapcsolatokra is.

A kutatómunkát telefonon végzi az Egészségügyi Kar Gerontológia Tanszékének három munkatársa, a vizsgálat várhatóan június végén fejeződik be.

– Nehezen éltem meg a március közepe óta önként vállalt „magányzárkát”… – ismeri el a nyíregyházi nyugdíjas, Galajda Sándorné.

– Korábban kerékpárra vagy buszra ültem, bevásároltam, ügyet intéztem, aztán jött a járványveszély, a félsz, a bezárkózás, s vele együtt egyfajta kiszolgáltatottság. A fiatal szomszédasszonyomra, Mónikára én és a párom is mindenben számíthat(t)unk, kiváltotta a gyógyszereket, házhoz hozta az élelmiszereket, és amikor látta, hogy egyre feszültebbek vagyunk a négy fal között, lelket öntött belénk.

A csekkek, bevásárlások költségeivel sosem maradtunk adósok, amit ezek mellé emberileg kaptunk – a kedvesség, a szeretet, a törődés –, annak értéke felbecsülhetetlen, s ennélfogva megfizethetetlen – mesélte Erzsike néni, hozzátéve: a gyerekekkel, unokákkal csak telefonon tartják a kapcsolatot mindaddig, amíg „tilos a puszi és az ölelés”.

– Sok tervünk volt tavaszra, nyárra, ezekről kénytelenek voltunk lemondani. Éhezzük egymás társaságát, bízunk benne, hogy mihamarabb visszatérhet a közösségi életünk a régi kerékvágásba – meséli Kiss Mátyásné, a Nyíregyházi Őszi Napfény Nyugdíjas Egyesület vezetője, a Nyíregyháza és Térsége Nyugdíjas Szövetség elnökségi tagja.

A neten tartják a kapcsolatot

– Az önkéntes karantén alatt is rendszeresen tartottuk a kapcsolatot a tagjainkkal, a közösségi oldalon lélekerősítő gondolatokat, recepteket, friss tájékoztatásokat és régi szép emlékképeket osztunk meg egymással, az ünnepelteket videócseten köszöntjük.

Amint lehet, közös sétát, főzést, természetjáró túrát teszünk a szabadban, ezek az egészségvédelmi előírások betartása mellett is felüdítőnek ígérkeznek. Amikor pedig újra zöld utat kapnak a bulik, bálok, jöhet az élő zene, a tánc, pezsgés és a pezsgőzés – mondta el a civil szervezet elnöke.

PI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában