Nyíregyháza

2020.05.20. 17:30

Azt kutatják, hogyan hat a járvány az idősekre

Megvizsgálják, hogy érintik a korlátozó intézkedések az időseket.

Fotó: Illusztráció/Pusztai Sándor

Hazánkban az idősödő nemzedék kapcsolatai beszűkültek, minél idősebb valaki, annál kevesebb ember veszi körül, nagy az elmagányosodás veszélye. Ugyanakkor vannak olyan 60 év felettiek is, akik igyekeznek aktív életet élni – a járvánnyal kapcsolatos rendelkezések őket is érzékenyen érintették, hiszen számukra megszűnt a közösségi élet megszokott formája.

De azok is nehéz helyzetben vannak, akik számára a rokonság, a család jelentik a kapcsolatot a társadalommal, hiszen most velük sem tudnak találkozni. Egy friss kutatás arra keres választ, hogyan hatottak az idősek mindennapjaira a korlátozó rendelkezések. A kutatást a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara Gerontológia Tanszékének munkatársai végzik.

Nehezen viselik a „magányzárkát”

A koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések hatásait vizsgálja a hatvan év fölöttiek körében a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Gerontológiai Tanszékének kutatócsoportja. Huszti Éva szociológus, a tanszék munkatársa elmondta: egy hazai kutatás szerint a 65 év felettiek naponta átlagosan csupán 2-3 emberrel találkoznak, ezek a kapcsolatok alapvetően meghatározzák a mindennapjaikat.

Az Egészségügyi Kar kutatása során a szakemberek arra kíváncsiak, hogy a jelenlegi helyzetben ennél a célcsoportnál milyen komplex problémákat, nehézségeket lehet definiálni, hogyan lehetne ezekre beavatkozási stratégiákat megfogalmazni.

– A hatások többrétűek lehetnek, hiszen akinek volt egészségi, mentális problémája, annak a magány biztosan nem tett jót, főleg hogy korábban szorosan kötődhettek idősklubokhoz, egyesületekhez, esetleg terápiás céllal kapcsolódtak ezekhez a közösségekhez – mutat rá Huszti Éva.

Telefonon végzik

Az intézmény honlapján közzétett híradásból az is kiderül: annak érdekében, hogy jó gyakorlatokat fogalmazzanak meg, a kutatók a Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége megyei vezetőinek nyilatkozataira is számítanak, valamint az ő ajánlásuk alapján megyénként még egy olyan szakembert is bevonnak a kutatásba, akinek széles körű rálátása van az idős közösségekre.

Külön fókuszpont a kutatásban az infokommunikációs eszközök használata, a generációk közötti információátadás. Tanulmányozzák, mennyire jellemző, hogy a fiatalok megtanítják a nagyszülőket a modern informatikai eszközök használatára azért, hogy tarthassák a kapcsolatot egymással. Az idősek ezt a tudást ugyanis átültethetik az egyéb kapcsolatokra is.

A kutatómunkát telefonon végzi az Egészségügyi Kar Gerontológia Tanszékének három munkatársa, a vizsgálat várhatóan június végén fejeződik be.

– Nehezen éltem meg a március közepe óta önként vállalt „magányzárkát”… – ismeri el a nyíregyházi nyugdíjas, Galajda Sándorné.

– Korábban kerékpárra vagy buszra ültem, bevásároltam, ügyet intéztem, aztán jött a járványveszély, a félsz, a bezárkózás, s vele együtt egyfajta kiszolgáltatottság. A fiatal szomszédasszonyomra, Mónikára én és a párom is mindenben számíthat(t)unk, kiváltotta a gyógyszereket, házhoz hozta az élelmiszereket, és amikor látta, hogy egyre feszültebbek vagyunk a négy fal között, lelket öntött belénk.

A csekkek, bevásárlások költségeivel sosem maradtunk adósok, amit ezek mellé emberileg kaptunk – a kedvesség, a szeretet, a törődés –, annak értéke felbecsülhetetlen, s ennélfogva megfizethetetlen – mesélte Erzsike néni, hozzátéve: a gyerekekkel, unokákkal csak telefonon tartják a kapcsolatot mindaddig, amíg „tilos a puszi és az ölelés”.

– Sok tervünk volt tavaszra, nyárra, ezekről kénytelenek voltunk lemondani. Éhezzük egymás társaságát, bízunk benne, hogy mihamarabb visszatérhet a közösségi életünk a régi kerékvágásba – meséli Kiss Mátyásné, a Nyíregyházi Őszi Napfény Nyugdíjas Egyesület vezetője, a Nyíregyháza és Térsége Nyugdíjas Szövetség elnökségi tagja.

A neten tartják a kapcsolatot

– Az önkéntes karantén alatt is rendszeresen tartottuk a kapcsolatot a tagjainkkal, a közösségi oldalon lélekerősítő gondolatokat, recepteket, friss tájékoztatásokat és régi szép emlékképeket osztunk meg egymással, az ünnepelteket videócseten köszöntjük.

Amint lehet, közös sétát, főzést, természetjáró túrát teszünk a szabadban, ezek az egészségvédelmi előírások betartása mellett is felüdítőnek ígérkeznek. Amikor pedig újra zöld utat kapnak a bulik, bálok, jöhet az élő zene, a tánc, pezsgés és a pezsgőzés – mondta el a civil szervezet elnöke.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában