Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.05.14. 20:00

Előjegyzés: óránként négy beteg

Nagyon pontosan meghatározták azokat a szabályokat, amelyekkel a fertőzések minimalizálására törekedve elkezdődhet az előjegyzett és tervezett járóbeteg-ellátás, valamint az egynapos sebészeti ellátás indítására is megkapták a lehetőséget a kórházak. A részletekről dr. Szondi Zitával, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház orvosigazgatójával beszélgettünk.

20191113 Nyíregyháza fotó: Pusztai Sándor PS Kelet Magyarország A Jósa András Oktatókórházban elvégezték a megyében az első vállízületi protézis beültetését.

Forrás: KM-archív

Fotó: Pusztai Sándor

– A betegek a sürgős ellátásokon kívül csak előjegyzés alapján, kizárólag időpontra érkezhetnek a nyíregyházi és a vidéki tagkór­házainkba – mondta lapunknak dr. Szondi Zita.

– Egy veszélyhelyzet előtti „normális napon” a Jósa András Oktatókórház minden szakrendelését is beleértve (laborral, röntgennel) 10 ezer vizsgálatot végeztek el. Amikor március közepén a tervezett ellátásokat le kellett állítani, ez a szám 3000-re csökkent, hétfőn pedig már 4500 vizsgálaton vettek részt a betegek – érzékeltette a különbséget az orvosigazgató, aki szólt arról is, hogy a belgyógyászattól a sebészetig, a bőrgyógyászattól a neurológiáig mindenhol biztosítottak egy mobiltelefonszámot, ami elsősorban a telefonkonzultáció miatt hívható, s a beteg ezen szakorvossal tud beszélni.

Az egynapos ellátás a szemészeten már a héten elkezdődik, június 2-ától a tervek szerint a többi szakma is indíthatja az egynapos sebészeti ellátásokat.

Telefonos konzultáció

– A járóbeteg-ellátást a múlt héten elkezdtük megszervezni. A legfontosabb, hogy a betegek a sürgős ellátásokon kívül csak előjegyzés alapján, csak időpontra érkezhetnek a kórházba. Időpontot a háziorvos is kérhet a betegnek, ha úgy véleményezi a beteg vizsgálata során, hogy szükség van a szakorvos és beteg személyes találkozására. A másik út, amikor a beteg a telefonos konzultáción a szakorvossal egyeztet, s ennek alapján megtörténik a virtuális vizsgálat, készül egy ambuláns lap, amit rögzítenek az elektronikus informatikai rendszerben, s az a beteg számára is elérhető az EESZT-n keresztül. A szakorvos dönt, hogy a konzultációval (recept­felírással, pár napon belüli kontrollkonzultációval) lezártható-e az eset, vagy ha szükséges a beteg megjelenése, akkor arról is, hogy időpontot ad. Sürgős ellátási igény esetén akár már másnapra is behívhatja a beteget a szakrendelésre – mondta a folyamat első lépéseiről az orvosigazgató.

A nyíregyházi és a vidéki tagkórházak elérhetőségei megtalálhatóak az intézmény honlapján, ahol mobiltelefonszámokat is megadtak.

A belgyógyászattól a sebészetig, a bőrgyógyászattól a neurológiáig mindenhol biztosítottunk egy mobiltelefont, ami elsősorban a telefonkonzultáció miatt hívható, s a beteg ezen a számon szakorvossal tud beszélni. A megadott vonalas mellékeken pedig elsősorban a háziorvosok kérhetnek időpontot.

– A legfontosabb információkat a honlapunkon folyamatosan frissítjük – magyarázta dr. Szondi Zita, miért kell a két telefonszám, majd elmondta azt is, a vonalak jelenleg túlterheltek, és ez türelmet igényel a hívóktól. Leteszteltek minden számot, s vannak apró hiányosságok, melyeket a legrövidebb időn belül megoldanak.

– Természetesen tudjuk – tette hozzá –, hogy nem mindenkinek van internetelérése, ők a központi előjegyzés számait hívhatják, ahol megadják a közvetlen számot a szakrendeléshez. És azt is tudjuk, hogy az újraindítás sok türelmet igényel a betegektől és a dolgozóktól is, de azon vagyunk, hogy az ellátásaink a legteljesebb mértékben a betegeink rendelkezésére álljanak.

Mivel a vidéki tagkórházakban kevesebb a szakorvos, kisebb a rendelkezésre álló kapacitás, ezért idősávokat határoztak meg, általában 8–14 óra között van a szakrendelési időszak, és 14–16 óra között van lehetőség a telefonos konzultációra, előjegyzésre.

A régi időpont nem érvényes

A veszélyhelyzet előtt kiadott időpontok és előjegyzések a járóbeteg-ellátásban nem érvényesek, mindenkitől azt kérik, hogy telefonáljon, és kérjen új időpontot, hiszen előfordulhat, hogy valaki azért, mert sürgőssé vált az ellátása, már túl van a gyógykezelésen.

Az előjegyzésnek nemcsak az a lényege, hogy a beteg pontos időpontra jöjjön, hanem az is, hogy a kórház folyosóin, a váróterekben minél kevesebb beteg találkozzon egymással.

– Szabály szerint óránként négy beteget jegyezhetünk elő. A kórházba csak azok jöhetnek be a különböző belépési pontokon, akik az előjegyzési listán szerepelnek. Náluk elvégzik a szükséges előszűrést, azaz ki kell tölteniük egy kérdőívet, valamint megmérik a testhőmérsékletüket. A járványügyi kérdőív a honlapon is elérhető, aki teheti, kérjük, nyomtassa ki, töltse ki és vigye magával, ezzel is gyorsítani lehet a beengedést. Mindenkit arra kérünk, valós válaszokat adjon, mert járványhelyzetben a személyes felelősség is nagy, rendkívül fontos, hogy már gyanú esetén izolálni tudjuk a pácienst, ezzel lehet megelőzni, elkerülni a súlyos járványhelyzetet – hívta fel a figyelmet a pontosságra dr. Szondi Zita.

– Amennyiben felmerül annak az esélye, hogy a beteg koronavírus-fertőzött, akkor a Covid-ambulanciára kerül, ahol elvégzik a további vizsgálatokat.

Az orvosigazgató kitért arra is, hogy a jövőben is szeretnék az ellátásokat így szervezni a szakrendeléseken, hogy ne legyen tumultus, hosszas várakozás.

Egynapos ellátás

Az egynapos ellátások is újraindulnak a kórházban. A legtöbb ilyen beavatkozás a szemészeten van, a szürkehályog-műtétek már a hét második felében elkezdődnek.

– Az egynapos sebészeti ellátáshoz is előjegyzésre van szükség. A többi sebészeti szakmával – sebészet, traumatológia, ortopédia, urológia, fül-orr-gégészet – egyeztettünk, s úgy tervezzük, hogy június 2-ával ezek is indulhatnak az egynapos sebészeti ellátásokkal – mondta dr. Szondi Zita.

– Minden influenzaszezonban van részleges vagy teljes látogatási tilalom, de azok a szabályok általában megengedőbbek, mint amit a mostani koronavírus-helyzet megkövetel. A szoros és szigorú rend egyelőre fennmarad, enyhítés csak később lehet – válaszolta a látogatási tilalommal kapcsolatos kérdésünkre az orvos­igazgató, s hozzátette: a súlyos állapotú, magatehetetlen betegeket eddig és ezután is – megfelelő védőfelszerelésben – látogathatja a hozzátartozójuk.

BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában