Új mentőcsodák

2020.05.29. 11:08

Korszerű betegellátást garantál az új mentő

Még helyszíni szülés is levezethető az ajándék járműben.

Fotó: Pusztai Sándor

Mostantól hét település több mint 12 ezer lakosának a biztonságos betegellátását szolgálja az az új Volkswagen Crafter mentőautó, amelyet csütörtökön adtak át az Országos Mentőszolgálat illetékes vezetői a nyírlugosi mentőállomásnak. A 21. századi elvárásoknak megfelelően felszerelt, kitűnő menettulajdonságokkal rendelkező, négykerék-meghajtású gépjárművet – amely nem csupán az első új mentő a megyében – a térség országgyűlési képviselőjének, dr. Simon Miklósnak a jelenlétében mutatták be a mentős szakemberek.

Ha valaki tegnap délután véletlenül éppen Nyírlugos belvárosában sétált, és mondjuk szemébe villant a polgármesteri hivatal épülete előtt egy mentőautó piros-sárga színeinek „lángja”, szerencsére szemernyi oka sem lehetett arra, hogy megrettenjen. Ez a jármű nem váratlan rosszulléthez, beteghez érkezett, hanem ünnepre. A városvezetők és vendégeik – polgármesterek, orvosok, mentősök – azért gyűltek az autó köré, hogy a helyi egészségügyi szolgáltatás színvonal-emelkedésének és egy új eszköz rendszerbe állításának adjanak méltó módon hangot.

 

Már ki is nőtték

A szóban forgó mentőautó ezúttal tehát ajándék volt, amelyet Nyírlugos mentőállomása kapott a különféle szervezetek, testületek gépjárműparkját folyamatosan megújító magyar kormánytól. Mint Hovánszki György polgármester köszöntő szavaiból kiderült, Nyírlugosnak 1994 óta van saját mentőállomása, amelynek alapítása egy szomorú közlekedéstörténeti eseményhez kötődik. Azon a napon, december 2-án adták át, amikor Szajolnál egy vonatszerencsétlenség nem kevés áldozat, közöttük például egy Nyírlugosról elszármazott fiatal házaspár életét is követelte. Akkor a város teljes egészében saját erőből alakította ki az erre kijelölt épületet a mentőállomás számára, és be is rendezte. Azóta az épület háromszor is átalakításra szorult, sőt mára ki is nőtték. Nyírlugos ötéves gazdasági programjában és rendezési tervében már az új helyét is kijelölték. A megye 50 gépjárműve közül az elmúlt időszakban a sokat futott mentőautókat cserélik le folyamatosan újakra, és a mentősök nagyon sok egyéb eszközt is kaptak már az államtól.

A Nyírlugosra érkező autócsodát dr. Korcsmáros Ferenc, az Országos Mentőszolgálat regionális igazgatója mutatta be a jelenlévőknek, rámutatva, hogy 13 mentős bajtárs, valamint további hat település – Nyírbéltek, Nyírmihálydi, Encsencs, Penészlek, Ömböly, Nyírgelse – örülhet az összkerék-meghajtású, a nyírségi erdők, tanyák útjain is remekül közlekedni képes ajándéknak.

Rugózás és mozgatórendszer

– A nyírgyulaji mentőállomás gépjárművei csak tavaly 146 ezer kilométert tettek meg, és közel 2000 mentéshez riasztották őket, megérdemelték a fiatalítást. Ez a mentőjármű a műszaki tartalmát tekintve a világon bárhol megállná a helyét. Legfontosabb újításai között találunk egy modern betegszállító rendszert, amelynek az ülőkocsija és a kihajtható rámpája a nagyobb súlyú, mozgáskorlátozott betegek biztonságos és könnyebb behelyezését szolgálja 250 kilogrammig. Persze kiváló a gépjármű rugózása és a szellőzőrendszere, egy klimatizációs légcserének köszönhetően a beteget és vezetőt teljesen izolálni lehet – sorolta a jármű előnyeit. Azt már Ilyés Györgytől, vezető mentőtiszttől tudhattuk meg, hogy a közel 40 millió forint értékű, B típusú mentő, amelyen mentőgépkocsi-­vezető és mentőtechnikusok teljesítenek szolgálatot, a helyszíni szüléslevezetéstől az újraélesztés megkezdésén át minden típusú mentési fel­adat elvégzését segíti.

A köszönet hangján

Arra viszont már dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy a választókerületben, ahol Újfehértón, Balkányban, Nyírlugoson és Nyírbátorban működik mentőállomás, nyolc mentőautó szolgálja a betegszállítást, amelyek közül hat teljesen új.

– A nemzeti összetartozás kormányának ideje alatt a flotta szépen lecserélődött, és ezek most a még újabb cserék, Nyírbátornak például mindhárom mentője új. A Fidesz–­KDNP-kormány a gazdaság és vidékfejlesztés mellett a vidéken élők egészségügyi ellátásának a javításával is törődik, és ezekről az eredményekről sem szabad megfeledkeznünk. Mindazonáltal a mentőautó-átadás akár arra is jó „ürügy”, hogy köszönetet mondhassunk azért a rengeteg, emberfeletti munkáért, amit a mentősök, az orvosok, az ápolók, de ugyanígy a rend­őreink, a katonáink és persze a hivatalnokaink tettek a vírushelyzet kezelése érdekében – adott hangot elismerésének dr. Simon Miklós.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában