Kelet-retro

2020.05.05. 17:30

„Ma este minden geszterédi meghal!”

Csernobil hatása megyénkre, interkontinentális repülőtér Nagykállóban, új út a Sóstói-erdőn át. Felidézzük, miről számolt be a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

1960. május 5., csütörtök

Nyírbátorban is megindul az idegenforgalom

Május másodikán idegenvezetői szaktanfolyamot indítottak Debrecenben. A tananyagba Szabolcs-Szatmár megyét is bevonták. Megyénkből Szalontai Barnabás, a nyírbátori múzeum vezetője Bátorligetről és Nyírbátorról tart ismertetést.

A tanfolyamon gyakorlati oktatás keretében Debrecen, Hortobágy, Hajdúszoboszló mellett Nyírbátorba is ellátogatnak. A Nyírbátor iránti nagy érdeklődés eredménye az, hogy a jövőben Bátorligettel együtt bevonják a rendszeres idegenforgalomba.

Csúcsforgalom a nyíregyházi villamoson

Tizenkétezer utast szállított május elsején a villamos a Beloiannisz térről Sóstóra. Ezen a napon Sóstói Gyógyfürdő és Üdülő Vállalat egységeiben 81 ezer forint, a Nyíregyházi Vendéglátóipari Vállalat egységeiben pedig 130 ezer forint értékű ételt és italt fogyasztottak el a vendégek.

1970. május 5., kedd

Új út a Sóstói-erdőn át

E hét közepén kezdi meg a Közúti Építő Vállalat a Kemecsei út újabb szakaszának építését. A 4 millió forintos költséggel épülő másfél kilométeres útszakasz a záhonyi vasútvonallal párhuzamosan fut a Sóstói-erdőn át. Az új közúti híd után ágazik le az erdei útból, kikerüli a vasúti kereszteződést, s az után néhány száz méterrel kapcsolódik újra a kemecsei közútba. Az átadása után lényegesen meggyorsul a forgalom.

1980. május 5., hétfő

„Ma este minden geszterédi meghal!”

„Jöjjön ki, aki verekedni akar! Ma este minden geszterédi meghal!” Ez az egyszemélyes „párbeszéd” tavaly novemberben hangzott el K. Gy. 18 éves bökönyi földműves szájából. K. a geszterédi bál előtt jócskán bekonyakozott, s mivel első kihívására senki nem akart vele verekedni, bement a bálterembe, két fiatalemberbe belerúgott, s még pofon is vágta őket. K. rövid időre otthagyta a táncmulatságot, de visszatért, s belépőnek egy széket vágott a zenekar közé.

Ezután mást választott magának, de amikor megütötte, a geszterédi fiatalember oldalán beavatkozott a testvére. K. talán meghátrált volna, de ekkor a barátai is a geszterédiekre vetették magukat. Egy kés is megcsillant az egyik geszterédi kezében, de szerencsére nem szúrt vele, s néhány pofon után vége lett a verekedésnek, ekkorra azonban a táncolók egy része félelmében hazament. A Nyíregyházi Járásbíróság K. Gy.-t garázdaságban mondta ki bűnösnek, s egyévi szabadságvesztésre ítélte.

1990. május 5., szombat

Interkontinentális repülőtér Nagykállóban

Nagykálló határában 400-600 millió dollárért interkontinentális tranzitrepülőtér felépítését tervezik, izraeli tőke bevonásával. A tervezett létesítményről az izraeli fél már tárgyalt a magyar kormány illetékeseivel, a helyi országgyűlési képviselővel, és az elképzelésekről nyilatkozatot írtak alá. A nagykállói tanács szerint a tárgyalások után megkezdődhet a tervek kidolgozása, majd fél éven belül az építkezés.

Légügyi szakemberek már korábban is felvetették, hogy Európa keleti részén épüljön olyan tranzitrepülőtér, ahol a nagy gépek is fogadhatók, többek között átszállásra, áruátrakásra, üzemanyag-felvételre, szervizelésre, illetve a repülési készletek felfrissítésére.

Csernobil hatása megyénkre

Négy éve annak, hogy a csernobili atomkatasztrófa bekövetkezett, s veszélyes radioaktív anyagok kerültek a levegőbe. A szomorú esemény évfordulóján Sztanyik B. László professzor, az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutatóintézet főigazgatója tartott előadást Nyíregyházán, ahol az atombaleset újabb részleteiről is kérdeztük. „A sugárszennyezett felhő nyugati irányból érkezett, a legtöbbet Komárom és Pest megye kapta, az önök megyéje szinte alig fertőződött.”

Megyénk határos a Szovjetunióval, s az itt élőket az sem igen nyugtatja meg, hogy alig kaptunk a fertőzésből. A nyugtalanságot csak fokozza a bőrügy. „Intézetünk vizsgálta a bőrmintákat, és mondhatom, hogy volt radioaktív szennyeződés. A kapott értékek ismeretében tettünk javaslatot a bőrök megsemmisítésére. Azt javasoltuk, ássák el azokat, hiszen a talajt nem fertőzik.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában