Sokan bizalmatlanok

2020.05.29. 14:00

5G: Mégis kinek az érdeke vagy az élete?

Nem kérnek a még nagyobb környezeti terhelésből az 5G mentes Nyíregyházáért csoport tagjai.

Fotó: shutterstock

Egy ismert és elismert telekommunikációs szakember nemrég lapunkban is igyekezett megnyugtatni mindenkit arról, hogy az ötödik generációs vezeték nélküli mobilhálózat gyakorlatilag ártalmatlan, ám annál komolyabb, ugrásszerű fejlődést ígérő eszköz.

Úgy tűnik viszont, hogy a technológia szószólóinak véleménye sokak számára továbbra sem hoz megnyugvást.

A világ számos pontján érezhető az 5G-vel szembeni bizalmatlanság, legutóbb az eddig éllovasnak számító Svájcban húzták be a kéziféket, írta meg a Take Back Your Power (fordította: Kürti Gábor).

Ugyanott kereskedelmi jelleggel már tavaly áprilistól bevezették az új adatátviteli technológiát, az ország környezetvédelmi hatósága január végén kénytelen volt felfüggeszteni a több mint 2000 üzemelő antenna használatát.

Svájc káros sugárzásokra kidolgozott normái szigorúak, és a lehetséges egészségügyi kockázatoktól tartva jobbak látták, ha visszavonulót fújnak.

Volt tehát nemzetközi példa is bőven azok előtt a nyíregyháziak előtt, akik nemrég arra szövetkeztek, hogy a városuk (és az ország) 5G mentes maradjon. Lapunknak elárulták, milyen megfontolások miatt adnak hangot rosszallásuknak.

Ami van, az is bőven elég

– A várható és az adók telepítésével járó jelentős környezeti terhelés aggaszt, és bár igyekeztem a nemzetközi sajtóból és tanulmányokból tájékozódni, alapvetően nem sikerült meggyőzniük a beruházások szükségességéről.

A várható jelentős adatforgalom- és sebességnövekedés a lakossági, átlagos felhasz­nálók életminőségét szerintem nem fogja olyan mértékben növelni, hogy egy ilyen volumenű beruházás megérné.

Kérdéses, valójában ki is az igazi célcsoport, melyik felhasználói kör számára lehet ennyire fontos ez a fejlesztés? – fogalmazta meg Éva, egy nyíregyházi édesanya.

– Elégedett vagyok a meglévő technológiával, ezzel is meg lehet oldani mindazt, amire szükségünk van. Tartok a nagyobb terheléstől, már az eddigi sugárzás is bőven elég – juttatta el hozzánk a véleményét egy egyetemista.

Azt pedig már egy gimnazista tette hozzá, hogy amíg globálisan nem látjuk az előnyeit és hátrányait az új rendszernek, addig a városunkban is felesleges kísérletezni a technológiával.

– Meg se kérdezték a véleményünket, vajon helyesnek tartjuk-e, és persze meglehetősen aggályosnak tűnik a bevezetése – vélekedett a témáról egy másik fiatal.

Nem asszisztálna ehhez

Gitta önkéntes természetvédő, és tanítóként sem rajong az ötletért. – Rengeteg érv, kutatás és megfigyelés szól az új technológia ellen, mellette viszont egyelőre csupán anyagi érdekek nyomnak a latba. Ha ezt a rendszert ide telepítik, tartok tőle, hogy tönkreteszik vele az élő környezetünket – vallotta.

Ágnes szerint, aki ugyancsak pedagógus, az 5G által kínált csábító gyorsulás kiváló lehetőségeket kínál majd a kiberbűnözőknek.

Amíg nincs elegendő információnk az 5G mellékhatásairól, én nem szeretnék asszisztálni a bevezetéséhez.

Legalább húsz évbe telt az is, hogy különféle kísérletek révén a 4G egészségre káros hatásaira felhívják a figyelmet – jelentette ki Rita, helyi vállalkozó, két gyermek édesanyja.

– A mobiltelefonok használatának egészségre gyakorolt negatív hatásáról több nemzetközileg elismert tudományos cikk is rámutat.

A családban is tapasztaltuk, hogy éjszakára ki kell kapcsolnunk minden telefont, különben sokszor felébredünk, rosszul alszunk.

Ez a terhelés is éppen elég, nem akarunk nagyobbat. Bosszant, hogy az 5G-t úgy mutatják be, mint ami elengedhetetlen a továbbfejlődéshez, Ám ha az élet minden területére kihat majd, hosszabb távon aligha lesz beleszólásunk.

Jobbnak látom távol maradni az 5G-től, és bízom a nemzetközi felhívás megfogalmazóinak, az orvosok, tudósok, környezetvédelmi szakemberek, és 204 ország állampolgárainak a józanságában.

Itthon pedig dr. Pócs Alfréd egri képviselő, orvos higgadt, alapos érvelését érdemes meghallgatni – nyilatkozta lapunknak egy 3 gyermekes anya és pedagógus.

Késélen táncoló egyensúly

Akadtak persze, akik teljes névvel sem félnek hangot adni nemtetszésüknek.

– Kutatóként mindig mély aggodalommal tölt el, amikor olyan technológiák kerülnek széles körben bevezetésre, amelyek hatásait, lehetséges következményeit nem ismerjük eléggé – szögezte le dr. Mónus Ferenc ökológus, egyetemi oktató.

– Szerintem egyelőre az 5G technológia is ilyen. Sem a környezetre, sem az emberi egészségre gyakorolt hatásai nem kellően tisztázottak. Ráadásul számolnunk kell a különálló hatások összegződésével.

A környezeti rendszerek egyensúlyát, „egészségét” illetően már régen késélen táncolunk.

Messzemenően támogatom azt az elképzelést, hogy maradjanak olyan helyek, amelyek az új technológiák által lefedetlenek maradnak.

Meg kell hagyni a jogot az embereknek, hogy bizonyos technológiáktól „mentes” lakókörnyezetet választhassak maguknak, mert ilyen térségek a természetes állapotában meghagyott élőhelyekhez hasonlóan már ma is ritkaságszámba mennek – nyilatkozta.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában