szojuz-36

2020.05.28. 08:00

Nem feledte, honnan indult

A kisvárdai Bessenyei-gimnázium diákjai közül Farkas Bertalan jutott a legmesszebbre.

– Egy iskola számára nincs annál nagyobb büszkeség, mint amikor az egyik tanítványa országos ismertségre, elismertségre tesz szert.

Nos, a Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium fennállásának már csaknem 110 éve alatt mindig bővelkedett ilyen sikerekben, azonban a neves tanítványok közül kétségkívül Farkas Bertalan jutott a legmesszebbre, és ez a magasság most nem csak képletesen értendő – jegyezte meg Bíró Gábor, a Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium intézményvezetője az űrrepülés 40. évfordulóján.

Ünnep a közösségnek

– Berci emberi nagyságát az is jelzi, hogy ünnepelt hősként sem felejtette el, hogy honnan indult. Szülőfalujának, iskolájának ma is rendszeres látogatója, személyes kapcsolatainak ápolója.

A gimnáziumba érkezése mindig ünnep a közösségnek.

Az évfordulós események állandó szereplője, elsőként lett tagja a Bessenyei Akadémiának, ahol a volt tanítványok elő­adásokon számolnak be a jelenlegi diákoknak az életútjukról, így adva át élettapasztalataikat a következő generációnak.

Az ő közbenjárása révén készülhetett el Bessenyei Györgynek, az iskola névadójának szobra, ami az iskola parkjában áll.

Féltett kincsek

Az 1911-ben alapított intézményben külön vitrin őrzi az űrutazás és Farkas Bertalan teljesítményének emlékét.

– A legféltettebb darab az iskoláról készült fénykép, melyet Farkas Bertalan és Valerij Kubaszov 1980. május 31-én az űrben dedikált.

Értékes az a kép is, ami akkor készült, amikor a repülés 25. évfordulója apropóján Berci az űrhajóstársaival együtt látogatta meg az iskolát. Egyszerre, egy időben ennyi űrhajós egy iskolában még aligha járt.

Bíró Gábor végezetül megjegyezte: a veszélyhelyzet megakadályozta a jeles jubileum megünneplését, a közösségi médiában egy iskolai vonatkozású fényképgalériával állítottak emléket az eseménynek.

LTL


Azt hitte, kiesik a rostán

„Megváltoztatta-e esetleg például a Föld látványa az Ön személyiségét?” – kérdezte Kovács Zsuzsanna Farkas Bertalantól az urvilag.hu oldalon, amire ekképpen reagált az első magyar űrhajós: „Ha valaki eljut odáig, hogy beválasztják egy űrhajós­csapatba, megkezdheti a felkészülést a repülésre, és részt vehet a teljes kiképzési folyamatban, az már önmagában is egy csodálatos és különös érzés.”

Mindig fennmaradt

„Azért is van ez így, mert a nagyszámú jelentkező közül az űrhajósokat kiválogatják, a végső jelöltek az alkalmasság alapján lesznek kiválasztottak, nem egyszerűen kineveznek valakit egy ilyen feladatra. Az a tény, hogy Magyarországon végül rám esett a választás, önmagában is egy jó dolog volt az életemben. Egyébként én mindig azt hittem, hogy majd kiesek a rostán, aztán közben mindig fennmaradtam. Ebből adódott számomra egy kis »finomság«, amiből következően végül eljutottunk Kubaszovval a világűrbe.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában