hol tankoljak?

2020.05.06. 16:22

Nyíregyházi is van az ideiglenesen bezárt kutak között

Volt olyan autópálya melletti benzinkút, ahol egy nap alatt egyetlen autót töltöttek fel.

Az országban 15 Shell-töltőállomás függesztette fel a tevékenységét

Fotó: Frank Ebert

Talán ilyen súlyos következményekre, mint egy töltőállomás átmeneti bezárása, egyetlen szereplő sem gondolt a koronavírus kirobbanásakor. Sem a töltőállomás-tulajdonosok, sem a tankolók – olvasható a blog.holtankoljak.hu-n.

Kereslet-visszaesés

Az elmúlt hetekben olyan események történtek az üzemanyagszakmában, amelyekre eddig nem volt példa. Kezdődött a soha nem látott mértékű üzemanyag­ár-csökkenéssel márciusban, majd folytatódott a soha nem látott kereslet-visszaeséssel a kutakon. Ennek természetes hozadéka lehet az, hogy egyes kutakat be kell zárni. Viszont arra, hogy az egyik legnagyobb szereplő, a Shell lesz az első, ami a kútbezárást meglépi, ráadásul ilyen gyorsan, kevesen számítottak.

Az országban 15 Shell-töltőállomás függesztette fel a tevékenységét, amelyek között van fővárosi és vidéki kút is (mint például a nyíregyházi Pazonyi úti, az ózdi Brassói úti és a kazincbarcikai Attila utcai benzinkút).

„A márciusi adatokhoz viszonyítva a gázolaj értékesítése 25 százalékkal, míg a benziné 30 százalékkal is visszaesett áprilisban Magyarországon” – erősítette meg érdeklődésünkre Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára. A szövetség adatai szerint volt olyan autópálya melletti benzinkút, ahol egy nap alatt egyetlen autót töltöttek fel.

A Mol Nyrt. április 30-án tartotta az éves közgyűlését, ami után videócset keretében hangzottak el információk a rendezvényről. Kiderült, hogy az előző időszakban az üzemanyag-forgalom 20-40 százalékkal apadt. A Mol május végétől 28 kút működtetését szünetelteti a 468-ból, sok kútnál pedig a nyitvatartás rövidül.

Május elsejétől az üzemanyag-forgalmazókat, benzinkutakat is megadóztatja a kormány – derül ki a Magyar Közlönyből.

A holtankoljak.hu tájékoztatása szerint szerdától a 95-ös benzin literjéért átlagosan 294 forintot, a gázolaj literjéért átlagosan 318 forintot kell fizetni a magyar kutakon.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában