államtitkári látogatás

2020.05.08. 11:30

Remek szakemberek, odaadó gondoskodás

Kiváló szakemberek állnak a vártán – fogalmazott az államtitkár.

Fotó: Sipeki Péter

– Az ország közel ezer bentlakásos idősotthonában 55 ezer ápolásra, segítségre szoruló idős ember él. Az elmúlt hetekben számos ilyen intézményben jártam és beszélgettem a vezetőkkel arról, milyen óvintézkedéseket hoztak, mi az, amire szükségük van.

Erdős Jenő, aki novemberben lesz százesztendős, kiváló szellemi frissességnek örvend. Azt mondja, szerencsésnek érzi magát, mert a szigorú járványügyi előírások és a karantén ellenére kiegyensúlyozottan telnek a napjai a nyíregyházi református Kálvineum idősek otthonában.

Jó kezekben vannak

– Már nyugdíjasként tanultam meg használni a számítógépet, majd az internetet, fent vagyok a Facebookon is. A családdal telefonon tartjuk a kapcsolatot, mindennap felhívnak – árulta el Jenő bácsi, akivel az otthon kertjében beszélgettünk ebéd után. Elmondta, hogy az elmúlt évtizedekben több könyvet írt a megye zenei életéről, s bár bőven maradtak lejegyzetlen gondolatai, már nem mer belevágni egy újabb kötetbe.

Ezt Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkárnak is elmesélte, aki csütörtökön tett látogatást a református idősek otthonában. Maszkot és védőruhát öltve lépett be az intézménybe, így váltott néhány szót a dolgozókkal és a lakókkal.

– Az ország közel ezer bentlakásos idősotthonában 55 ezer ápolásra, segítségre szoruló idős ember él. Az elmúlt hetekben számos ilyen intézményben jártam és beszélgettem a vezetőkkel arról, hogy a járványhelyzetben milyen óvintézkedéseket hoztak, és mi az, amire esetleg szükségük van még. Azt tapasztaltam, hogy az otthonokban kiváló szakemberek állnak a vártán és teszik a dolgukat.

Minden olyan intézményben, ahol már a járvány kitörése előtt is lelkiismeretesen gondoskodtak az idősekről, megszervezték a védekezést és a felügyeletet – ismertette az államtitkár.

Fülöp Attila hozzátette: függetlenül attól, hogy az otthonok fenntartója az egyház, az önkormányzat vagy civil szervezet, továbbra is számíthatnak az állam támogatására.

– Azt látom, hogy a nyíregyházi Kálvineumban minden tőlük telhetőt megtesznek a dolgozók a bentlakók megóvásáért. Elég ránézni ezeknek az idős embereknek az arcára ahhoz, hogy tudjuk, jó kezekben vannak.

Minimális létszámmal

A református idősek otthona tizenöt évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit. Az ellátást azóta folyamatosan a kor igényeinek megfelelően bővítik és az ellátottak szükségleteihez igazítják. Szentiné Bosnyák Zsuzsanna intézményvezető érdeklődésünkre elmondta: a veszélyhelyzetben az alapellátásaik kiszervezése volt az egyik legfontosabb feladatuk, így többek között a házi segítségnyújtást és a szociális étkeztetést is külső helyszínről koordinálják.

– Emellett azonnali hatállyal bevezettük az országos tiszti főorvos utasításait. Beszereztük a védőfelszereléseket, -eszközöket.

Összesen hetven dolgozónk van, jelenleg azonban minimális létszámban, húszan ápolják, gondozzák az ötvenöt idős bentlakónkat, s ügyelnek a fizikai, mentális és szociális egészségük megtartására.

Szentiné Bosnyák Zsuzsanna megjegyezte: sikerült úgy átalakítaniuk a tereket, hogy a Kálvineum lakói étkezés közben is megtarthatják a kötelező másfél méteres távolságot.

– Felkészültünk egy esetleges megbetegedésre is, az előírásoknak maximálisan megfelelve berendeztünk egy izolációs szobát, sőt a nappali ellátás helyén izolációs kórtermet hoztunk létre, ha tömeges megbetegedésre kerülne sor. Természetesen bízunk benne, hogy ez nem fog megtörténni – tette hozzá a nyíregyházi Kálvineum idősek otthona vezetője.

CSA

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában