vásárosnamény

2020.05.17. 08:14

Szájmaszkban kóstolták az ételt a leendő szakácsok

A gyakorlati vizsgán elő- és főételt, illetve desszertet készítettek és tálaltak fel a végzős szakácstanulók.

Fotó: Szászi Dóra

A végzős szakácstanulók gyakorlati vizsgáit eddig is szigorú higiéniai szabályok betartása mellett rendezték, az idén azonban a ragyogó tisztaság és az előírt munkaruha nem volt elegendő: a „távolságtartó” szakácsoknak gumikesztyűt és szájmaszkot kellett viselniük.

Rendhagyó felkészülés

– A nyolc vizsgázót csoportokba osztottuk, a konyhán egyszerre csak négyen tartózkodhattak, a közösen használt eszközöket folyamatosan fertőtlenítették. Egy leves vagy előétel, egy főétel körettel és egy desszert elkészítése volt a fő feladat.

A kész ételek tálalása, illetve az elkészítés folyamatának prezentálása szintén része volt a szakmai megmérettetésnek – mesélte Szászi Dóra, a vásárosnaményi Lónyay Menyhért Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola pedagógusa, aki a vizsgázók osztályfőnökeként volt jelen az eseményen, a történéseket pedig fotókon is megörökítette.

– A diákok felkészítése is eltért a megszokottól: otthon gyakoroltak, a munkafolyamatokat és az elkészült harapnivalókat fényképeken és videón dokumentálták, majd elküldték a szakoktatóknak, Székely Lászlónak és Kósa Lászlónak – tette hozzá Szászi Dóra.

Terítéken az írásbeli

– Amin én nem leszek ott... – jegyzi meg büszke mosollyal a gyakorlatból vizsgázó fiatalok egyike, Mészár Nándor, majd elárulja: a szakma kiváló tanulója versenyen (SZKTV) elért eredménye miatt – a többi vizsgázótól eltérően – ő mentesül az írásbeli alól, a járványügyi helyzet miatt pedig senkinek sem kell szóbeliznie most, így voltaképpen már csak a bizonyítványosztást várja.

Kérdésemre, hogyan élte meg a megmérettetést, azt mondta, a vizsga előtt nem izgult, de amikor magára öltötte a munkaruhát és az extra védőfelszerelést, kicsit feszengett.

– A mi szakmánkban fontos és elengedhetetlen a folyamatos ételkóstolás, ez a szájmaszk viselése miatt nehézkes, már-már vicces volt. A vizsgaeredményeket még nem ismerjük, de úgy gondolom, mindenki sikeresen helytállt, s így fog tenni a jövőben is, jól képzett fakanálforgatóként, a munkaerőpiacon.

Palicz István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában