újraindul az élet

2020.05.04. 11:30

Vidéken fokozatosan újraindulhat az élet

Vidéken a kijárási korlátozás helyére új védelmi intézkedések léptek életbe mától.

Fotó: Pusztai Sándor

Az üzletek időkorlátozás nélkül kinyithatnak hétfőtől. Az éttermek, kávézók teraszai és kerthelyiségei szintén megnyithatnak, a szabadtéri strandok, múzeumok látogathatók lesznek.

A másfél méteres védőtávolság betartása és az arc eltakarása, maszk vagy kendő viselése azonban az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön kötelező, a boltokban az idősek védett időzónájára vonatkozó intézkedések fennmaradtak.

– Az elmúlt napok az újranyitás jegyében teltek. Árut rendeltünk, összeállítottuk a menüt – mondta el lapunknak Mencsik Csaba, a nyíregyházi Walk Street üzletvezetője. Az éttermek és üzletek már várják, hogy a régi menetrendben működjenek, és remélik, minél hamarabb visszatérhet vevőkörük.

Az általunk megkérdezett vendéglátók és szolgáltatók elmondták, hogy forgalmuk harmadára, egyes vállalkozásoknál a negyedére esett vissza bő egy hónap alatt. Május az újranyitásról szól a Nyíregyházi Állatparkban is, május 15-étől, 9 órától sötétedésig várják a látogatókat.

A védekezési ajánlások betartásával előreláthatóan kéthetente fokozatos enyhítések jöhetnek, ha a vírus terjedését féken lehet tartani.

Visszatérhetnek régi-új vendégeik

Amikor a járványügyi veszélyhelyzet kezelésének egyik lépéseként döntés született az éttermek és kávézók bezárásáról, a nyíregyházi Walk Street étteremben azonnal léptek: úgy döntöttek, hogy amíg nem fogadhatnak vendégeket, átállnak a kiszállításra.

Ugyanúgy volt napi menüjük, mint korábban, de vagy házhoz vitték az ételt, vagy délután háromig a vendégeik átvehették azt az ajtóban. A közösségi oldalaikon közzétették a menüt, és összeállítottak egy levelezési listát, amire elküldték az aktuális ajánlatukat – próbálták tehát megtartani a vendégkörüket, miközben alig várták, hogy újra megnyithassák az éttermet.

Hétfőtől a teraszon már kiszolgálhatják a vendégeket, az erről szóló múlt heti bejelentés óta gőzerővel erre készültek.

– Az elmúlt napok az újranyitás jegyében teltek – mondta el lapunknak Mencsik Csaba, a Walk Street üzletvezetője. – Árut rendeltünk, összeállítottuk a menüt, és igyekeztünk tájékoztatni az embereket arról, hogy – egyelőre csak a teraszon – újra fogadhatjuk őket.

Azzal együtt, hogy a házhoz szállítás népszerű lett, hiszen a gyerekeikkel otthon tanuló szülőknek kevés idejük jutott a főzésre, és egyre többen rendelték az ebédet, természetesen már nagyon vártuk, hogy újra vendégeket fogadhassunk, és hogy az asztalukra tehessük az ételt – mondta Mencsik Csaba.

A beosztáson dolgoznak

– A bérlőink nagyon gyorsan reagáltak arra, hogy május 4-étől újra lehetőség van a nyitva tartásra. Korábban egy-két üzlet már kinyitott, most is folyamatosan kapjuk az e-maileket a bérlőktől, sokan a hosszú hétvégét használják ki arra, hogy a hétfői nyitásra felkészüljenek.

Vannak azonban olyanok is, akik még a beosztáson dolgoznak, így valószínűleg pár nappal később nyitnak és várják a vásárlókat – mondta el lapunk érdeklődésére Balogh Sándor, a Korzó Bevásárlóközpont centermenedzsere, aki nagyon örül annak, hogy lassan minden kezd visszaállni a régi kerékvágásba, a városba, valamint a bevásárlóközpontba is visszatér az élet.

Utolsó simítások – Dóri és Viki már a hétfői nyitásra készültek Sóstó egyik közkedvelt kerthelyiségében | Fotó: Pusztai Sándor

– Természetesen be kell tartanunk – és a hozzánk betérőknek is – a szigorú előírásokat, így a Korzóban is kötelező a szájmaszk viselése, munkatársaink pedig, ahogy eddig, ezután is kiemelt figyelmet fordítanak az épület tisztán tartására, a fertőtlenítésre. Nagyon vártuk az újranyitást, de ami nem változik, hogy vigyázunk egymásra és a hozzánk látogatókra is – tette hozzá Balogh Sándor.

Negyedére esett vissza

Annak ellenére, hogy bizonyos szolgáltatások hivatalosan „nem kerültek parkolópályára”, a kijárási korlátozás minimalizálta működésüket, és jelentősen csökkentette bevételüket. Így voltak a fodrászok is, hiszen hiába lehettek nyitva, elmaradoztak vendégeik.

– A koronavírus miatt sajnos egy időre nekem is be kellett zárni, magam és a vendégeim biztonsága érdekében. Mivel a kormányrendelet mindvégig engedélyezte a fodrász­üzletek működését, így hozzám is bejelentkeztek néhányan, de bő egy hónap alatt a negyedére esett vissza a forgalom – mondta el lapunknak Vajas Andrea fodrász.

Óriási kiesés volt, hogy elmaradtak a ballagások és az esküvők.

Hetente egy-két napot dolgoztunk kollégáimmal az üzletben, a műkörmössel felosztottuk a hetet egymás között. Minden vendég után szellőztettünk, fertőtlenítettünk munka közben is folyamatosan, és maszkban voltunk.

Kizárólag időpontra lehetett jönni a szalonba, az idősebb vendégek tanácsokat kaptak az otthoni hajápoláshoz, amíg nem tudtak újra jönni hozzánk. Nagy segítség, hogy az állam elengedte a kata befizetését, nekünk különösen jól jött, hogy bérleti díjat sem kellett fizetnünk.

Bízunk benne, hogy a fokozatos enyhítésekkel együtt visszatérnek, hűségesek maradnak hozzánk régi vendégeink, s persze az újakat is szívesen látjuk – tette hozzá Vajas Andrea.

KM

Borítókép: Várják a kiülős teraszok a vendégeket | Fotó: Pusztai Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában