zsindelyes

2020.06.18. 11:30

Egy fordított sikertörténet nyomában

Az ágyas pálinka sikere után a nyersanyagot jelentő újfehértói fürtös meggy is egyre több elismerést kap.

Forrás: Zsindelyes Pálinkafőzde

A Magyar Értéktárat gazdagítja immár az újfehértói fürtös meggy is megyénk több értékével együtt a Hungarikum Bizottság májusi döntése alapján.

A fürtös meggyfa fajtát 1961-ben az újfehértói mezőgazdasági kutatóintézetben nemesítették Pethő Ferenc vezetésével.

A gyümölcs felvétele a Magyar Értéktárba nem csak az intézmény öröme és büszkesége, ez az elismerés sokat jelent a Zsindelyes Pálinkafőzdének is, hiszen az egyik közismert termékének a fürtös meggy az alapja.

Hazafelé az úton...

– A kapcsolatom az újfehértói fürtös meggyel 18 éves múltra tekint vissza. Jól emlékszem arra az eredetvédelemmel foglalkozó konferenciára, amit 2002-ben Kecskeméten rendeztek meg.

Akkor már földrajzi oltalom alatt állt a szabolcsi almapálinka, a szatmári szilvapálinka és a kecskeméti barackpálinka – elevenítette fel a múltat Papp József, a pálinkafőzde tulajdonosa.

– A hazafelé vezető úton azon gondolkodtam, hogy vajon a környékünkön népszerű újfehértói fürtös meggyel mit lehet kezdeni, milyen terméket lehetne belőle készíteni.

Megkerestem a kutatóintézet jeles szakembereit, dr. ­Pethő Ferencet és dr. Szabó Tibort, hogy szerintük a fürtös meggy alkalmas lenne-e egy TOP-pálinka előállítására.

– Feri bácsi azt mondta, drága lenne ez a pálinka, nem tudnám eladni. Megnyugtattam Feri bácsit, hogy ez már az én problémám lesz, a kérdés továbbra is az, alkalmas-e a fürtös meggy pálinka készítésére.

Igent mondtak, s egy év múlva vettünk újfehértói fürtös meggyet a kutatóintézettől, s elkészítettük az ágyas pálinkát, amit téglatest formájú üvegben hoztunk forgalomba.

Ez a termékünk 2004-ben a Foodapest nemzetközi élelmiszer-, ital- és élelmiszer-gépipari szakkiállításon Újdonság díjat kapott, a pálinka pedig aranyérmes minősítést.

Ezen a kiállításon szó szerint családi vállalkozásként vettünk részt, a hoszteszek is a családtagok voltak.

Papp József nem felejtette el a kecskeméti konferenciát, sokat foglalkoztatta az a kérdés, hogyan lehetne a fürtös meggyet és a belőle készített ágyas pálinkát eredetvédetté tenni.

– Megkerestem a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumot is ennek érdekében, de nem volt ked­vező fogadtatásban részem. Szerencsémre 2005-ben Gráf József lett a miniszter, s ő komoly szemléletváltást képviselt.

Azt vallotta, hogy minél több magyar termék legyen eredetvédett, s ennek következtében a fürtös meggy­ből készített ágyas pálinka 2007 októberében megkapta a magyar eredetvédettséget: a pálinkát csak a környékünkön termesztett újfehértói fürtös meggyből lehetett elkészíteni.

Ezt az eredetvédettséget felterjesztettük Brüsszelbe is, s 2014. október 7-én az uniós eredetvédettséget is megkapta a pálinka.

Védettséget is szeretnének

– Az a furcsa helyzet állt elő, hogy fordítva alakult a fürtös meggy karrierjének sztorija: előbb a belőle készült termék kapott védettséget, míg maga a gyümölcs csak most kapta meg azt a rangot és elismerést, hogy bekerült a Magyar Értéktárba.

Korábban a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegyet is elnyerte a meggy a Földművelésügyi Minisztérium pályázatán.

– Bízom benne, hogy a pálinka után a fürtös meggy is megkapja a magyar és az uniós védettséget. Szeretnénk megadni a neki illő rangot, s szeretnénk minél több élelmiszeripari terméket készíteni belőle – tette hozzá befejezésül Papp József.

MML


 

Amerikában Balaton néven ismerik

Az újfehértói fürtös meggy az első hazai meggyfajta, ami az USA piacára is bekerült. Mivel az amerikaiaknak nehéz kiejteniük a fürtös ­meggy szavunkat, a gyümölcs a tengerentúl a Balaton nevet kapta. Amerikában korábban nemigen ismerték a meggyet, se gyümölcsének ízét, sőt még a meggyet jelölő szavuk (tart cherry = savanyú cseresznye) sem közismert. A meggyet csak ipari feldolgozásra használták: dzsemet, süteménytölteléket készítettek belőle. A telepítések révén már annyi meggy terem a Balaton fajtából, hogy piacra is jut belőle. Ez a fajta azért jelentős Amerikában, mivel ez az első olyan meggy, ami szállítható és a primőrpiacra is alkalmas. Nem véletlenül lett nagy sikere Amerikában: az ottani kutatók is kimutatták, hogy közel hússzor annyi benne a betegségek megelőzésében fontos szerepet játszó anti­oxidáns, mint a többiben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában