Településfásítási program

2020.06.09. 18:10

Fásítással tegyük zöldebbé!

Önkormányzatok, civil szervezetek és egyházi intézmények is fásíthatnak.

Faültetés tavaly az örökösföldi görögkatolikus templom előtt

Fotó: Polyák Nóra

Településfásítási programot hirdetett meg az Agrárminisztérium. A program célja a közterületek, az óvoda- és iskolaudvarok, oktatási és önkormányzati intézmények területének fásítása a 10 ezer alatti lakosszámú településeken.

Tiszta, friss levegő

– Erős társadalmi igény van a zöldterületek bővítésének támogatására – nyilatkozta Nagy István agrárminiszter, és megjegyezte, hogy a fásítással, de akár már egyetlen fa elültetésével is hozzájárulhatnak a települések az egészségesebb, élhetőbb környezet megteremtéséhez és a klímaváltozás hatásainak enyhítéséhez. A fával borított területek növelése mellett pedig az is fontos, hogy a fák elültetése és gondozása erősítse a helyi közösségeket – mondta a tárcavezető.

A programra országos szinten 500 millió forint keretösszeg biztosított, ez összesen 12 ezer sorfát jelent az országban.

A zöldebb környezetért az elmúlt években is sokat tettek az egyházi fenntartású intézmények, iskolák, óvodák és az egyházmegyék is. A Nyíregyházi Görögkatolikus Egyházmegye felhívja intézményei figyelmét a június 15-étől július 31-éig nyitva lévő lehetőségre, ugyanis az egyház nagy gondot fordít intézményeinek környezetére, zöldebbé tételére.

Fontos tudni, hogy az igények beérkezésének időrend­jében bírálják el a jelentkezéseket, és a készlet erejéig osztják szét a 12 ezer fát. Az igénylés során látható a még rendelkezésre álló készlet. Az igénylők 19 fajból választ­hatnak a helyben jellemző termőhelyi adottságoknak megfelelően. A fák elültetésében erdész szakemberek is segítenek, és minden fához jár támasztókaró, takarómulcs és védőrács is, illetve a program állja a településre szállítás költségét is. A fák kiszállítása és ültetése 2020 őszén és 2021 tavaszán várható.

A felhívással kapcsolatos részletek az www.orszagfasitas.hu oldalon találhatók.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában