Kelet-retro

2020.06.16. 16:00

Hány bőrt lehet lehúzni egy biri tehénről?

Hullámvasút Jánkmajtison, rizsárasztás Tiszakóródon. Előkaptuk a 60 és 50 évvel ezelőtti Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk egy kicsit.

1960. június 16., csütörtök

Hány bőrt lehet lehúzni egy biri tehénről?

K. Gy. biri kupec még 1956-ban a nagykállói vásárban eladott egy tehenet B. András nyíregyházi gazdának. Szóban ugyan szavatosságot vállalt a tehén egészségéért, tejhozamáért, de járatlevelet nem adott. A vevő ezért a 6700 forintos vételárból 500 forintot visszatartott.

Másnap kiderült, hogy a tehén sugárgombabeteg, s az állatorvos megállapította, hogy csak a vágóállatértéket éri meg. A vevő erről értesítette a kupecet, aki hitegette, hogy a tehenet visszaveszi. Közben letelt a szavatossági idő, és az eladó pert indított az 500 forint hátralékért. A járásbíróság elutasította a keresetét, de a fellebbvitel során helyt adtak a kupec követelésének.

1958-ban a kupec végrehajtást kért, s a tehenet 3000 forintos becsértékkel lefoglaltatta. A vevő nem fizetett, s a végrehajtó idén februárban a tehenet a kupecnek adta át, mint zárgondnoknak. Az árverésen pedig a kupec vette meg az állatot 2000 forintért, tehát már eddig is több mint 4000 forintot keresett a tehénen. Erre vérszemet kapott, újabb pert indított a vevő ellen, s a tehén kétheti tartásdíja címén további 900 forintot követelt.

A tiszakóródi Béke Tsz-ben a tervezett negyven hold helyett hatvanhét holdon épített rizstelepet a tagság. Mint látható, a második árasztás idején már arasznyiak a növénykék

1970. június 16., kedd

Hullámvasút Jánkmajtison

Mint a budapesti hullámvasút, helyenként úgy néz ki a Mátészalka-Zajta közötti vasútvonal. Az itt átzúduló víz nemcsak a töltést mosta ki a sínek alól, hanem helyenként még a vágányokat is elsodorta. Nagy erővel folyik a szakasz kijavítása, a pályamunkások egyik csoportja Fehérgyarmat és Jánkmajtis között lapátolja a töltőanyagot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában