Tárca

2020.06.05. 12:44

Hat szem técsői dió egyenesen Máramarosszigetről

A técsői Tisza-parton

Forrás: KM-archív

Pár napja kaptam hat szem diót Máramarosszigetről.

Úgy kezdődött, hogy egy hét próbálkozás után végre sikerült felhívnom az ottani szobrász barátomat.

– Te meg hol tekeregtél eddig? – rontottam rá, mert ő is ezt teszi, mikor én kóborolok el napokra.

– Hajaj, ha tudnád…! Vendégeim vannak. Méghozzá Amerikából. Majd mesélek. Holnap viszont küldök neked egy kis diót.

Sziget nem itt van, még Nyíregyházához is jó kétszáz kilométer, és elkerüli minden fontosabb út. Valamikor, a régi Magyarországon persze nem így volt, akkor itt ment át a rahói gyors, egy ugrás volt Munkács, Kassa, Budapest. Most viszont Budapest vonattal csak hatalmas kerülővel, Kolozsváron át közelíthető meg, közúton viszont kicsit közelebb van. Még állandó buszjárat is van, igaz, egy se magyarországi. Magyarországnak Sziget nem fontos, Szigetnek Magyarország viszont igen. Kis mikrobuszok járnak át hozzánk, s ha ismerős a sofőr, még apróbb csomagokat is rájuk lehet bízni. A barátom tavaly is egy teljes kosár diót küldött így, most is küld, csak menjek ki érte majd a Nyíregyháza határát jelző táblához.

Másnap ott is vagyok, megáll mellettem a busz, és a sofőr kezembe nyom egy kis zacskót, benne hat szem dió.

– Viccel!? – nézek rá megütközve, de csak a vállát vonogatja, hogy ennyit kapott, s már megy is tovább Pestnek.

Este hívom a cimborát, de csak másnap veszi fel, s kacag, mikor szemére hányom a hat diót. – Lesz több is – mondja –, de még nem volt időm felszedni a magamét. Amit küldtem, az is Técsőről van. Ott tallóztam egy öreg fa alól.

Técső a túloldalt van, már Kárpátalja, s valóban annyi ott a diófa, mint sehol másutt. De nem diót mentek tallózni oda az én cimboráim! Egy Amerikába szakadt öreg szigeti ismerősüket kísérték el az ottani magyar temetőbe, a nagyapja sírjához.

Így megy ez majd száz éve Técsőn. Trianon óta tartozott már Csehszlovákiához, Magyarországhoz, a Szovjetunióhoz, most épp Ukrajnához. Mozgalmas volt ott a világ, mint az öreg amerikás magyar élete. Ő is Técsőn született. Szép élete volt, jómódban él most is, de Szigetet nem feledi. Técsőt sem. De oda hatvan év után most jutott el először. A nagyapja sírját azért megtalálta. És egy öreg fa alól szedett egy kis zacskó diót. Viszi Amerikába. Elülteti mindet, legalább egy hátha megfogan.

A hat dióból amúgy egy megrepedt, megkóstoltam. Vékony héjú, édes bélű, igazán pompás dió – legszívesebben elropogtattam volna mindet. De arra gondoltam, mi lesz, ha egyszer elpusztul az az öreg fa Técsőn, és Amerikában se fogan majd meg egy se. Fogtam hát az ásót, és elültettem a megmaradt öt diót. Nagyon bízom abban, hogy gyökeret vernek.

- Balogh Géza -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában