Küldjön hírt!

2020.06.24. 13:33

Hőmérős vizsgálattal indul, de lesz tábor

Szigorú szabályok mellett, idén is megtartják a Bátorligeti-Csillagászati Programhétvégét. Izlandról is lesz érkező.

A Bátorligeti-Gemini Csillagász Egyesület idén július 17-23 között tartja meg, immáron hagyományőrzőnek mondható programhétvégéjét, ami egészen csütörtökig nyúlik. Alesenszki Roland, a tábor egyik szervezője és az Egyesület Elnöke beszélt arról, hogy milyen programokkal készülnek, és ilyen szabályoknak kell megfelelniük:

„- Mindent betartunk, amit a Nemzeti Népegészségügyi Központ előír. Tudtunkkal Bátorligeten nem volt koronavírussal fertőzött személy, sikeresen alkalmazkodtunk mi is ahhoz a helyzethez, amit a kormány kihirdetett. Szeretnénk megőrizni a hagyományos táborunkat, de a falu, és emberek egészségét is, ezért a tábor ideje alatt létrehozunk egy egészségügyi szabályrendszert. Ez azt tartalmazza, hogy a korábbiakhoz képest, nem engedünk be a szállás területére – még a programok idejére sem – látogatót, vendéget. Nem hirdetünk közösségi programokat, nem kirándulunk, és egy szobában csak szűkített keret tartózkodhat. Minden nap déli 12 órától 13 óráig a szálláshelyen nem lehet tartózkodni (kivételt képez az udvar), ekkor történik az előírt nagy fertőtlenítés. A villanykapcsolótól kezdve, a kilincsen át, egészen az ablakig, mindent átfrissítünk alkoholos fertőtlenítőszerrel. Az ebédet nem zárt helyen, hanem az udvaron tartjuk meg, a megfelelő védőtávolsággal és fokozott elővigyázatossággal.

Az egyesület táborába jelentkezni július elejéig lehet. Roland elmondta, hogy kezelik a külföldről érkező magyar személyeket:

”- Ugyebár mindenkinek nyilatkoznia kell egészségügyi állapotáról és csak az vehet részt a táborban, aki teljesen egészségesnek érzi magát. Létrehozunk egy elkülönített helyet, ez lesz a COVID-19 zóna. Amennyiben bárki rosszul érezné magát, azonnal jelentkeznie kell és mi elkülönítjük, és megtesszük a szükséges lépéseket. Kértük, hogy amennyiben lehetséges, vessék magukat alá egy tesztnek, de megérkezéskor egy hőmérős vizsgálattal indítjuk a tábort.„

Az Egyesület programjai között szerepelnek előadások, és érkeznek neves előadók is. Emellett házi sportbajnokság, Napóra készítés, és sárkányrepülőzés is:

”- Minden programot amit szervezünk, kizárólag azoknak szervezzük, akik szálláshellyel rendelkeznek. Elnézést kérünk a falusi barátainktól és környékbeli ismerőseinktől, de nem tehetjük kockára senki egészségét. Színes tábor lesz az biztos. Örülök neki, hogy ennek tudatában 1-2 helyi is jelentkezett a táborba, együtt hódolunk a csillagos égboltnak. Elérkezik hozzánk Mizser Attila, az MCSE Titkára, Szabó Szabolcs Zsolt, a Szolnoki TIT Uránia szakkör vezetője, Kurucz Kristóf, aki élete első előadását tartja meg 16 évesen, tehát nálunk kezdi pályafutását. Varga István, aki nagy tapasztalattal rendelkezik az otthoni távcső-építésben, Hadházi Csaba, a változó-észlelők királya. Lesz még meglepetés is bőven. „

A májusban elmaradt csillagászat napját, a tábor harmadik napján tartják meg.

Már csak a jó időben bíznak, viszont azt is megrendelték. Több információt kérni a [email protected] e-mailen lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában