kisállat

2020.06.15. 07:05

Ismét könnyebb az örökbefogadás

Szépen lassan az állatmenhelyeken is visszaáll minden a rendes kerékvágásba.

Forrás: pixabay

Megyénkben is rengeteg gazdátlan állat várja, hogy végre megtalálja azokat az embereket, akiknél a család szeretett kedvenceként élheti le életét. A koronavírus-járvány miatti vészhelyzet idején az állatmenhelyeknek is oda kellett figyelni az óvintézkedések betartására, így sokan önkénteseket sem fogadtak, illetve az örökbefogadás is nehézkessé vált.

Most azonban, hogy országszerte az élet minden területén enyhültek a korlátozások, a menhelyek élete is visszatérhet a megszokott keretek közé.

Egyeztetni még mindig fontos

– Újra tudunk látogatókat fogadni, az elmúlt időszakban türelmet kellett kérnünk mindenkitől, aki tőlünk szeretett volna kutyát hazavinni – mondta el lapunknak Kiss Anita, a mátészalkai Összefogás az Állatokért Alapítvány elnöke.

– Bár tapasztalataink szerint a mi menhelyünkről nagyon kevesen fogadnak örökbe otthontalan kutyákat, a kijárási korlátozás alatt még nekünk is „lassítani” kellett: csak előzetes időpont-egyeztetéssel, napok vagy akár egy hét várakozási idővel tudtunk fogadni érdeklődőket, hogy megfelelően tudjunk mindenkit körbevezetni és tájékoztatást adni az örökbefogadással kapcsolatban.

Mindez most újra rugal­masabban működhet, Kiss Anita arra is felhívta a fi­gyelmet, hogy mivel az Összefogás az Állatokért Alapítvány menhelyén kevesen dolgoznak, a továbbiakban is azt kérik a leendő örökbefogadóktól, hogy e-mailben vagy telefonon érdeklődjenek először, hogy egy mind számukra, mind az alapítvány munkatársai számára megfelelő időpontban érkezhessenek az új családi kedvencéért.

Jól jönne egy kis segítség

Egy telefonhívás nem tart sokáig, és így saját magunknak valamint a menhely dolgozóinak is kedvezünk: elkerülhető a várakozás, ugyanis a menhely életében vannak olyan napok, amikor csak egy gondozó van a helyszínen, mert a többiek az egész napot az állatorvosnál töltik az oltásokra vagy kezelésekre, több esetben műtétre váró ebekkel, és ilyenkor a kutyák ellátása leáll a látogatók fogadásának idejére.

Az alapítvány elnöke arról is beszélt, hogy a vészhelyzet ideje alatt nem érzékeltek nagy változást az önkéntesek segítségének elmaradása miatt – ez pedig sajnos annak tudható be, hogy nagyon kevesen segítik a mátészalkai alapítvány állatmentő munkáját.

Mindössze néhány rendszeres támogató van, akik akár egy kis barkácsolással, akár a kutyák ellátásban segítenek – ebből is látszik, hogy a menhelynek nagy szüksége lenne önkéntesekre.

NA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában