ordító egér

2020.06.18. 12:02

Ismét Nyíregyházán a légierő – nálunk is tiszteletét tette a leköszönő Ancsa (fotók, videó)

Alacsonyan átrepült a nyíregyházi repülőtér kifutója fölött a katonai gép.

Fotó: Mate Janos

Több tucatnyi Nyíregyházán tanuló kadét és a repülőtér személyzete várta az átrepülést, melyre a tervezettnél kicsivel korábban, 10:40-kor került sor.

A legendás típus országjáró búcsúrepülése érintette a megyeszékhelyet, 46 év szolgálat után búcsúzik a géptípus a légierő kötelékétől.

A közepes taktikai szállító repülőgépeket 1974-ben állították hadrendbe Magyarországon.

Az eltelt negyvenhat esztendő alatt a szürke kéthajtóművesek tiszteletre méltó feladatot végeztek hazánkban: a Magyar Néphadsereg, majd a Magyar Honvédség szállítási, mentési, légifényképezési és más egyéb feladatainak végrehajtása közben 83 ezer repült órát töltöttek a magasban. Ez nagyjából 31 millió kilométer megtett távolságot jelent.

„Bármit, bármikor, bárhová”

– így hangzik az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis An-26-os szállítórepülő századának jelmondata.

Ez nem véletlen, hiszen a repülőszázad patinás Ancsái Iraktól Afganisztánig, Koszovótól az Északi-sarkkörig jutottak el szolgálati idejük alatt.

A típussal – amelyet sajátos motorzaja miatt Ordító Egér elnevezéssel is illetnek – számos magyar katona találkozhatott, hiszen annak idején a mélységi felderítők ebből végezték az ugrásaikat, az éles légiharc-rakétákkal végrehajtott lövészetekre pedig szintén e típus fedélzetén szállították a vadászgépek fegyverzetét.

Rakterében légvédelmi- és légiharc-rakéták, kézifegyverek és lőszerek, olajfúró berendezése, terepjárók és még naposcsibék is megfordultak – olvasható a jetfly.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában