trianon 100

2020.06.07. 13:41

Hőseink jó példát mutatnak, erőt adnak a ma élők számára (fotók)

Sok sebet szenvedtünk el, de a lelkünket sosem tudták megtörni, a legnagyobb viharok után is talpra álltunk.

Fotó: DODO FERENC

Egy kisfiú egyik nap megkérte a nagyapját, mesélje el neki, mit csinált a második világháborúban. Az idős férfi hosszasan mesélt, majd, amikor kifogyott a történetekből, az unokája megkérdezte tőle: „Nagypapa, te hős voltál?”

Némi töprengés után érkezett a válasz: „Nem gyermekem, én nem voltam hős, de hősökkel szolgáltam”. Ezzel a történettel kezdte beszédét vasárnap délelőtt a hősök napja és a trianoni tragédia 100. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen, a nyírbátori református templomban dr. Ruszin Romulusz.

A Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára ezután arra hívta fel a figyelmet, hogy 1917-ben egy vezérkari őrnagy kezdeményezésére született meg a törvényjavaslat, amely minden év májusának utolsó vasárnapján arra késztet minket, hogy emlékezzünk meg mindazokról a magyarokról, akik életüket és vérüket kockáztatták, illetve adták a hazájukért. Bár a kommunista rezsim háttérbe szorította mindezt, 2001-ben újjászületett ez a törvény. Fontos, hogy az idén is méltóképpen adózzunk a hősök emlékének.

Győztes csaták

A helyettes államtitkár rámutatott: bár a történelemoktatás tele van olyan eseményekkel, amikor a túlerő miatt a magyaroknak nem sikerült felülkerekedniük, fontos látnunk, hogy az ezeréves hadtörténelmünk bővelkedik hősies tettekben, győztes csatákban is, ezekről számtalan filmet, műsort lehetne készíteni, hiszen van mire büszkének lennünk. Magyarország mindig képes volt felállni a viharos idők után, a hőseink jó példát mutatnak, erőt adnak a ma élők számára.

– Amikor szükség volt Magyarország erejére, hogy megvédjük Európát, hazánk soha nem hezitált, nem hivatkozott múltbeli sérelmekre, hanem cselekedett, gondoljunk csak a tatárok, a törökök és az oroszok ellen vívott harcokra. Néhány éve, 2015-ben ismét jó példát mutattunk másoknak, amikor a migránshullám elérte Európát.

Akkor ezt sokan megkérdőjelezték, azóta már másolják tetteinket. Nem kellett felfüggeszteni a békemissziós feladatokat, katonáink továbbra is szolgálatot látnak el a rendőrökkel közösen a déli határ mentén – sorakoztatta a tényeket dr. Ruszin Romulusz, majd a 100 éve történt trianoni gyalázattal kapcsolatban kiemelte: sok sebet szenvedtünk el, de a lelkünket nem sikerült megtörni, „e kis ország lelkes közössége évezredes értékeivel, eszmeiségével, kultúrájával, összetartozásával megmutatta a világnak, hogy nem hagyja magát összetiporni”.

Vigyáznak ránk

– A járványügyi helyzetben is helytállt hazánk, katonáink a vírus elleni harc ideje alatt is lelkiismeretesen teszik a kötelességüket. Bár a járványügyi veszély miatt most fokozottan figyelnünk kell a magatartásunkra, egyetlen rendezvény idején sem kell terrortámadástól, bombarobbanástól tartanunk hazánkban, ami szintén az értünk munkálkodóknak köszönhető. Büszkén jelenthetem ki tehát, hogy én is hősökkel szolgáltam! – zárta gondolatait a helyettes államtitkár.

PI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában