Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.06.23. 15:36

Jelentős áradás a Felső-Tiszán és a Túron

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatója a Tisza vízrendszerén várható árhullámokról és a kommunális hulladék eltávolításáról.

Az elmúlt 24 órában a Tisza vízgyűjtő felső, határainkon túli területein újra jelentős, az előrejelzésekben szereplő értékeknél jóval nagyobb mennyiségű csapadék hullott. A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint ezen a területen szerda reggelig további jelentős mennyiség várható, majd lassan csökken a csapadékhajlam, de továbbra is változékony marad az idő.

Június közepe óta Kárpátalja területén átlagosan 120 mm, hazai területen 77 mm, valamint Erdély területén 104 mm csapadék hullott, amely az egész júniusp átlagos csapadékösszegének felel meg. Helyenként egy nap alatt annyi csapadék esett, ami máskor összesen egy hónap alatt jellemző. A csapadéktevékenységek az egész Felső-Tisza területét érintették, a vízállások az alacsony tartományokból a folyamatos esőzésekhez igazodva emelkedtek. Rahónál (Ukrajna), Tiszabecsen 1,5 méteres, Vásárosnaménynál 3 méteres vízállás-emelkedést tapasztaltak.

Az Országos Vízjelző Szolgálat kedd reggeli előrejelzése szerint a Tisza legfelső szakaszán újabb jelentős áradás indul, lejjebb pedig folytatódik a vízszintek emelkedése. Ezek hatására a folyó Tiszalökig tartó szakaszán az I. készültségi szintet meghaladó tetőzések valószínűsíthetőek.

Lejjebb Kisköréig az I. fokú szinteket megközelítő, vagy azokat kismértékben meghaladó vízállások várhatóak. A Tisza mellékfolyói közül a Túron az I. fokú értéket kissé meghaladó, a Körösök vízrendszerén pedig azokat megközelítő vízállások kialakulása valószínűsíthető. A meteorológiai előrejelzésekben szereplőnél kedvezőtlenebb csapadékviszonyok bekövetkezése esetén a Tiszán magasabb vízszintek kialakulása is lehetséges.

Az áradással egy időben a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság jelezte, hogy a Tiszán és a Szamoson nagy mennyiségű kommunális hulladék érkezik a felsőbb, külföldi szelvényekről. A Tisza medrének teljes szélességében érkező úszó hulladékot, szemetet és más idegen anyagokat Aranyosapátinál néhány napos, míg Vásárosnaménynál tíznapos időtartamban részleges mederelzárással távolították el a nyíregyházi vízügyes szakemberek, első alkalommal egyszerre két helyszínen, III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültség elrendelése mellett.

Az igazgatóság az úszó szemét észlelését és mérését követően azonnal intézkedett a kárelhárítást végző jelentős nagyságú gépparkot (hajók, úszókotrók, önjáró uszály, munkagépek) a helyszínekre irányították és részleges folyamzárat állítottak fel. Kedd reggelig 911 köbméter vegyes hulladéktól tisztították meg a Tiszát. A folyó felszínéről eltávolított, kiszedett vegyes uszadék válogatása, a fa darabolása a munkaterületen megtörtént, a hulladékkezelés szabályainak betartásával. A munkavégzést folyamatosan nehezítette a térségben rendszeresen visszatérő esőzés.

A FETIVIZIG a Rahó, Huszt, Dolha (Ukrajna) és Tiszabecs állomásokon elhelyezett kamerák segítségével és gátőri észleléssel továbbra is folyamatosan figyelemmel kíséri a levonuló idegen anyagok mennyiségét, bár a Tisza egyre emelkedő vízszintjére és a megszűnő hulladék-utánpótlásra figyelemmel a hulladékleszedést kedden befejezték – zárul az Országis Vízügyi Főigazgatóság közleménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában