Nyíregyháza

2020.06.09. 07:42

Kamatoztatni tudták a külföldi gyakorlatot

Több szakma, több tapasztalat, több lehetőség.

A Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma Erasmus+ programban részt vevő végzős diákjai is digitális oktatás keretében fejezték be a szorgalmi időszakot és a felkészülést a vizsgáikra, de gyorsan alkalmazkodtak a helyzethez, könnyebben sikerült maradéktalanul teljesíteniük a szaktanárok adta feladatokat.

Mindez annak is köszönhető, hogy a váratlan helyzetben hasznosíthatták azokat a tapasztalatokat, amelyeket a külföldi szakmai gyakorlatuk során szereztek – ott ugyanis számtalan hirtelen felmerülő problémát kellett megoldaniuk.

Munka és kikapcsolódás

A pályázat keretében a diákok ősszel háromhetes szakmai gyakorlaton vettek részt Portugália Braga nevű városában. A résztvevők különböző szakmákat képviseltek, volt közöttük divat- és stílustervező, fodrász, kozmetikus, asztalos, faipari technikus és informatikai rendszer-üzemeltető is.

A kinttartózkodásuk alatt napi 6 órában szakmai gyakorlaton vettek részt cégeknél.

Megismerkedtek öltözéktervezéssel, a szépészetben használt biokozmetikumokkal, informatikai hálózatokat építettek, vagy éppen CNC-vezérlésű gépekkel végezhettek famegmunkálást.

A hétköznapi munka mellett a hétvégét jól megszervezett kulturális programokkal töltötték. Ellátogattak a portugál fővárosba, Lisszabonba, sétálhattak az óceánparton Viana do Castelóban vagy éppen a történelmi városban, Portóban, és Braga városát is felfedezhették.

A portugál kultúra megismerése mellett fejleszthették angolnyelv-tudásukat, amely a munkanyelv volt számukra.

A külföldi gyakorlat előnyt jelenthet nekik a munkaerőpiacon, de ahhoz is hozzájárult, hogy a karanténkörülmények ellenére is jól fel tudtak készülni a vizsgáikra.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában