Helyi közélet

2020.06.29. 14:00

Kárt okozhat a nyári madáretetés

Felborulhat a természet egyensúlya, ha akkor is élelemmel kínáljuk a vad madarakat, amikor nincs is rá szükségük.

Fotó: Hoványi Péter

Vannak, akik kellemes családi programként tekintenek arra, hogy egy vasárnapi tóparti séta során ételt dobálnak a vízi madaraknak, és közösen gyönyörködnek a könnyen jött eleségnek örülő szárnyasokban, melyeket így a szokottnál jóval közelebb is megcsodálhatnak.

Mások a téli időszak letelte után sem szeretnék magára hagyni a kertben éneklő madarakat, és jó szándékból nyáron is megtöltik a madár­etetőt.

Nem is gondolnánk, hogy ezzel az elsőre ártatlannak tűnő szokással sokkal többet ártunk az állatvilágnak, mint használunk.

Betegségeket okozhatunk

– Érdemes beszüntetni a nem téli madáretetést, hiszen ezek az ételek a nyári melegben könnyen bepenészednek, fertőzéseket okozhatnak – mondta el lapunknak dr. Kiss Csaba önkéntes madármentő.

– Sőt: felboríthatjuk a természet egyensúlyát, mert ha ilyenkor élelemmel látunk el bizonyos fajta madárpopulációkat, azok túlszaporodnak, akár más madárfajoknak a kárára is.

A vad maradjon vad!

Tavasszal és nyáron tehát ne rakjunk semmit az etetőkbe, hiszen ezzel akaratunkon kívül különböző betegségek terjedéséhez is hozzájárulhatunk: a szárnyasok a populáción belül, illetve az adott területen más madaraknak is átadhatnak fertőzéseket a melegben megromlott állagú, emberek által kínált eleségek miatt.

Sőt: az is kifejezetten káros lehet, ha emberi fogyasztásra készült élelmiszerekkel kínáljuk a vadmaradakat, például kenyérdarabkákkal.

– Az állatok hozzászoknak ezekhez a könnyen megszerzett kalóriákhoz, melyek nem alkalmasak arra, hogy kielégítsék a szervezetük igényeit, és mindezek miatt különböző vitamin- és nyomelemhiányok lépek fel, melyek újabb betegségekhez vezetnek – tette hozzá dr. Kiss Csaba.

Amellett, hogy ezek az ételek nem megfelelőek a madarak számára, az ilyen etetésnek egyéb káros hatásai is lehetnek, amelyekre nem is gondolunk.

Például túlzottan hozzászoktatjuk ezeket a vadon élő állatokat az emberi jelenléthez, és miközben barátságosabbá válnak, csökken a félelemérzetük.

Ha pedig ezek a madarak már nem tartanak az emberektől, akkor sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, hiszen nem, vagy nem időben menekülnek el, ha valaki rossz szándékkal közeledik feléjük, és így sokkal jobban kiszolgáltatják magukat az esetleges állatkínzóknak, bántalmazóknak.

– Amikor fiókákat nevelünk fel, vagy sérült madarakat látunk el, akkor mi is arra törekszünk, hogy ezek az állatok ne szokjanak hozzánk túlzottan, hiszen a túlzott bizalmuk az emberek felé később sok problémát okozhat abban, hogy önállóan boldoguljanak – mondta el önkéntes madármentő.

NA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában