Állatkínzás

2020.06.06. 07:00

Madarakra vadásznak az országban

A sérült madarak között védett és fokozottan védett fajok is vannak.

Forrás: Madárkórház Alapítvány

– A kijárási korlátozások, az otthon maradás és az ebből kifolyó tehetetlenség sok esetben elfojtott agressziót válthat ki – próbált magyarázatot találni az elmúlt hetekben történt madárkínzásokra dr. Déri János állatorvos.

A szakember azért fordult a Kelet-Magyarország szerkesztőségéhez, hogy felhívja a figyelmet az utóbbi időben sokszorosára növekedett illegális légpuskahasználatra. Dr. Déri János elmondta, a korábbi években mindössze havi rendszerességgel kerültek meglőtt madarak a hortobágyi madárkórházba, az utóbbi hónapokban ez heti három-négy esetre nőtt, sőt olyan nap is volt, amikor hat meglőtt madarat láttak el az intézményben.

Természetkárosítás

– A sérült madarak között sajnos védett és fokozottan védett fajok is voltak, mint például fehér gólya, barna rétihéja vagy örvös galamb. Ez utóbbi a közismertebb parlagi galambbal ellentétben szintén védett faj. Nem egy elkövetőről van szó, hiszen az ország különböző területeiről származnak az áldozatok – tájékoztatta lapunkat az állatorvos, aki azt is kiemelte, az esetek nagy többségében 4,5 milliméteres szoknyás légpuskalövedéket operáltak ki a madarakból.

Az állatokat lakott területen belül érték a lövések, tehát a természetkárosítás mellett illegális fegyverhasználat, valamint állatkínzás bűntette is felróható a tetteseknek

– figyelmeztetett dr. Déri János.

Fotó: Madárkórház Alapítvány

Mivel a madarak döntő többségét légpuskával sebesítették meg, lapunk utánajárt, milyen feltételei vannak hazánkban a légfegyverek birtoklásának. A Harmónia Vadászbolt munkatársa elárulta, a légfegyverek engedély nélkül megvásárolhatóak, csupán az szükséges, hogy a vásárló töltse be a 18. életévét.

– Bármelyik vadászboltban hozzá lehet jutni a légfegyverekhez, de mi mindig elmondjuk a vásárlóknak, hogy a fegyvert kizárólag a lőkészség javítására lehet megvásárolni, saját udvaron, zárt kerten belül vagy lőtéren lehet használni – tájékoztatott a vadászbolt munkatársa, akitől azt is megtudtuk, a Magyarországon forgalomba hozott légfegyverek 7,5 J csőtorkolati energia alá vannak legyengítve. A légfegyverek tehát nem engedélykötelesek, de mekkora pusztításra képesek a kevesebb mint 7,5 J-os energiával?

Súlyos sérülést okozhat

– Hatalmas emberi butaság, hogy valaki állatok életét akarja kioltani a légfegyverrel, különösen ha védett állatokról van szó. Közvetlen közelről akár nagyobb állat életét is ki lehet vele oltani, hiszen a szem környékén bejutva a golyó az agyat is megsebesítheti. Lágy részeken szintén komoly sérüléseket okozhat a lövedék, ha létfontosságú szerveket talál el. A légfegyverek hatásos lőtávolsága nem túl nagy, pontos lövést hozzávetőleg tízméteres távolságról lehet velük leadni – tudtuk meg a vadászbolt munkatársától, akit a légfegyverek átlagos vételáráról is kérdeztünk.

− Már harmincezer forintól elérhetőek az egyszerűbb légfegyverek, de természetesen komolyabb típusok is vannak, ezek ára meghaladja a százezer forintot.

Sajnos, vannak olyan emberek, akik már a vásárlás előtt elárulják, hogy állatok kilövésére szeretnék megvásárolni a légfegyvert, őket felvilágosítjuk, hogy ez esetben állami vadászvizsgát kell tenni, és vadásztagságot, vadászfegyvert vásárolni.

− A légfegyver kizárólag tokban és töltetlenül szállítható, s otthon is kizárólag elzárva, töltetlenül szabad tárolni, hiszen sajnos, néhány éve volt rá precedens, hogy egy kisfiú légfegyverrel megsebesítette a testvérét nem megfelelő tárolás miatt – hívta fel a figyelmet a légfegyver tartásának szabályaira a Harmónia Vadászbolt munkatársa.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában