Űrrepülés

2020.06.18. 07:00

Moszkvában kiderült: kicsi a világ

A váratlan moszkvai találkozáson rádöbbentek, hogy tulajdonképpen már régi ismerősök.

Forrás: Archív fotó

Fotó: A szerző

A gyulaházi születésű, a középiskolai tanulmányait Kisvárdán végző, a repülési alapokat Nyíregyházán szerző Farkas Bertalan 40 évvel ezelőtt járt az űrben kozmonautaként.

Természetesen az űrállomáson végzett tudományos kísérletek a legfontosabbak, de a nagy esemény utóélete igencsak szerteágazó. Számítógépemen dokumentumokat keresve egy régi mappában leltem egy ideillő érdekes adalékra.

Kézfogásra ölelés

Tizennyolc esztendeje, 2002-ben Magyar Napokat rendeztek Moszkvában, ahol Szabolcs-Szatmár-Bereg önálló standdal képviseltette magát.

Delegáció utazott az eseményre, mégpedig megyénk akkori vezetőivel. Helmeczy László elnök megkérte az éppen az orosz fővárosban tartózkodó Farkas Bertalant, hogy erősítse a megyei tárgyalócsoportot, amikor a Moszkvai Városi Tanács külgazdasági kapcsolatokért felelős vezetőjéhez, Valerij Kuzminhoz voltak hivatalosak.

A több mint 10 millió lakosú város hatalmas megrendelésekkel kecsegtetett, viszont a konkurencia is ehhez mérhető volt.

Az elnök választása kitűnőnek bizonyult. A megérkezéskor Farkas Bertalan udvariasan előreengedte a megyei vezetőket, ám amikor ő került sorra, fordulatot vett a hivatalos fogadtatás: a kézfogást ölelés, mosoly követte.

„Ez szenzációs!” – kiáltott fel Valerij Kuzmin. „Most találkozunk először, de mi nagyon régi ismerősök vagyunk!” Az orosz vezető magyarázatként hozzátette: a bátyja az űrhajós irányítóközpontban dolgozott, és amikor a magyar kozmonauta repült, éppen ő volt az egyik szolgálatos légiirányító.

Erre azért emlékezett pontosan, mert ő maga fiatal katonaként Kecskeméten szolgált rövid ideig.

Ismét kiderült: kicsi a világ.

„Én nem csak papírokból tudok a magyar almáról, mint a mai fiataljaink, érzem is a jonatán illatát. Kár, hogy alig lehet kapni” – egészítette ki a történetet.

Hosszas baráti beszélgetés következett ezután, a vendéglátó az ügyintéző mellett bekérette a szakterületért felelős főosztályvezetőt is, figyelmükbe ajánlva a számára kedves partnereket. Így kamatozott 2002-ben gazdasági megállapodásban „Berci” 1980-as űrrepülése.

Marik Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában