Vivat, academia, vivant professores

2020.06.12. 14:00

Nem így tervezték a búcsút

A rendhagyó és kihívásokkal teli hetek, hónapok után lassan lezárul az idei tanév is.

Forrás: Archívuma

Fotó: Kerekes Kata

Elméletileg a jövő héten, azokban az általános és középiskolákban, ahol viszont június 15-ére tanszünetet hirdetnek az intézményfenntartók, gyakorlatilag már ma véget ér az idei tanév.

A várva várt ballagások sok helyen elmaradnak, később talán pótolják azokat, és most csak digitálisan osztják ki a bizonyítványokat.

Egyes iskolákban viszont már a jövő héten megrendezik a búcsúünnepséget a végzősöknek, igaz, szigorított előírások és rendhagyó ütemterv alapján.

A megkérdezett diákok őszintén meséltek nekünk a digitális oktatás derűs és árnyoldalairól is, mindannyian csalódottságuknak adtak hangot, amiért ilyen csonkán, szárnyaszegetten fejeződik be számukra az idei tanév.

– Nálunk, a nyíregyházi Apáczai Csere János-iskolában június 20-án, szombaton lesz a ballagás. Reggel csak a végzős osztályok tagjai léphetik át az iskola küszöbét maximum két hozzátartozójuk kíséretében, 9 órától kezdődően óránként váltják egymást az osztályok, így mi, 8. d-sek délben kerülünk sorra.

Én mindig minden helyzetben igyekszem meglátni a jót, ebben például azt, hogy újra találkozhatom az osztálytársaimmal, a tanáraimmal, és méltóképpen, a szokványostól sokkal családiasabb, bensőségesebb légkörben elbúcsúzhatunk egymástól és az iskolától – mesélte Kerekes Dorka, majd büszkén mutatta meg azokat a hangulatos képeket, amelyeket korábban, a tablófotózáskor az édesanyja készített a „nagy csapatról”.

– Gyorsan és aránylag zökkenőmentesen átálltunk a kényszer szülte digitális oktatásra márciusban – idézte fel.

– Kicsit féltünk, hogy az új tanítási, tanulási és számonkérési forma rányomja majd a bélyegét az év végi érdemjegyeinkre, de nem így történt, a szorgalom meghozta gyümölcsét, én például a Vasvári Pál-gimiben folytatom ősztől magyar–ének tagozaton.

Természetesen hiányzott a megszokott tanórai feeling, a folyosói zsivaj, a pezsgés, viszont nem kellett reggelente korán kelni, ennivalót készíteni, táskát cipelni.

– Nekem „bejött” a home suli, az új helyzet pedig országosan bebizonyította, hogy akár így is működhetne az oktatás! – magyarázta Dorka, majd megjegyezte: nagy szívfájdalma a 8. d-nek, hogy a járványügyi szigorítások miatt le kellett fújniuk a Budapestre tervezett kétnapos osztálykirándulásukat, ugyanakkor nagyon várja már, hogy ballagás után, jövő szombaton végre együtt ünnepelhessen a szeretteivel.

Ha elmarad, se bánja

– Bár az utolsó tanév sok feszültséget hozott, mégis úgy érzem, mindenki vágyott az ünnepélyes lezárásra, egy tisztességes búcsúra tanárainktól, és persze egymástól is, ezért úgy döntöttünk, kérvényezünk az iskolavezetésnél egy szűk körű bizonyítványosztást az utolsó vizsga után, hogy megköszönhessük a pedagógusok munkáját is. A tervek szerint az ünneplés szabadtéren, Harangodon folytatódik – mondta el érdeklődésünkre Nagy Fruzsina.

– Úgy hiszem, mindenkinek kijár, hogy legalább koccinthasson egyet a jól megérdemelt érettségi bizonyítványával a zsebében. Bízom benne, hogy az összejövetelen néhány dallal megidézhetjük a hagyományos szerenádok hangulatát is.

Ami a ballagást illeti, utólag megszervezve már nem lenne ugyanaz, így ha elmarad, sem bánom.

A nagykállói Korányi-gimnázium végzőse megjegyezte: ugyanúgy nosztalgiával fog majd mesélni a vizsgák során elcsípett maszkos mosolyokról, mintha a ballagásra virágba borult folyosókra emlékezne vissza.

Nem mond le az álmairól

– A ballagás és a szerenádozás nálunk elmarad, augusztusban tervezzük a pótballagást, de valljuk be, ha összejön is, az már nem lesz ugyanaz – mesélte szomorúan Hegedüs Anna, a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium végzőse, aki az állatorvosi egyetemen szeretne továbbtanulni.

– Debrecenbe jártam át érettségi felkészítőre, ami tavasszal sajnos a digitális térbe szorult, és már nem volt ugyanaz. Gőzerővel készültem a szóbeli vizsgákra (is), mire kiderült, hogy májusban csak írásbelizni lehet. Butaság lett volna őszre halasztanom a megmérettetést, mert a választott szak nem indul keresztféléves képzésben.

A digitális oktatás ideje alatt is igyekeztem kihozni magamból a maximumot, de hiányzott a kellő ösztönzés, rendszeresség, ráadásul rengeteg feladatot, beadandót kellett teljesítenünk.

Mivel az idén lecsúsztam az állatorvosiról, márpedig nekem ez az álmom, most munkát keresek, még keményebben fogok tanulni, újra érettségizem kémiából, és ismét felvételizni fogok az egyetemre! – jelentette ki a céltudatos ifjú hölgy.

CSA, PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában